14 mai 2010

România ar trebui să-şi intensifice eforturile pentru a aduce legi şi practici în acord cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

Domnul Christos Pourgourides (Cipru), raporturul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei asupra implementării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului a avut o vizită de două zile la Bucureşti (5-6 mai 2010), care s-a încheiat prin apelul lansat către autorităţile române să-şi intensifice eforturile în rezolvarea unor probleme structurale identificate în hotărârile Curţii.

„Multe cauze aduse în faţa Curţii împotriva României arată nevoia de măsuri administrative şi legislative, care să fie atent examinate la nivel naţional, pentru a observa compatibilitatea acestora cu Convenţia”, a subliniat dl. Pourgourides, preşedinţele Comitetului de Afaceri juridice şi drepturile omului din cadrul Adunării Parlamentare.

De asemenea, oficialul a subliniat că puterile statului trebuie să ia măsuri pentru a creşte încrederea populaţiei în autorităţi şi pentru a reduce numărul de plângeri adresate Curţii europene. Raportorul a invitat Parlamentul României să îmbunătăţească monitorizarea implementării hotărârilor Curţii şi a primit asigurări că demersuri în acest sens vor fi întreprinse.

Alte teme discutate au fost neexecutarea hotărârilor definitive şi irevocabile, inclusiv cele pronunţate în materie de restituire a proprietăţilor confiscate de regimul comunist, compensarea pentru aceste proprietăţi, respectiv durata excesivă a procedurilor judiciare.

În timpul vizitei, Raportorul s-a întâlnit cu secretari de stat din cadrul Ministerului Justiţiei şi din Ministerul Administraţiei şi Internelor, cu judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi cu alţi oficiali.

Vizita face parte dintr-o serie de vizite având scopul de a face presiuni parlamentare asupra statelor unde există întârzieri sau dificultăţi în implementarea hotărârilor Curţii Europene. Raportorul a efectuat vizite în Bulgaria, Grecia, Italia, Moldova, Rusia şi Ucraina şi în curând va merge în Turcia.
(Traducere după comunicatul de presă al Consiliului Europei)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu