Treceți la conținutul principal

FIAT JUSTITIA 2013

Dragi profesori și studenți,

În continuarea tradiției deja consacrate, avem plăcerea de a anunța cea de-a IX.-a ediție a concursului național de pledoarii de drepturile omului „Fiat Justitia”.

Concursul va avea următorul program de desfășurare:

1. Înscrierea echipelor: 28 februarie - 8 martie 2013
2. Anunțarea calității procesuale a echipelor: 9 martie 2013 
         a) Întrebările echipelor cu privire la caz: 10 martie - 15 martie 2013
         b) Elaborarea clarificărilor: 16 martie - 24 martie 2013
         c) Publicarea clarificărilor: 24 martie 2013
3. Predarea memoriilor: 14 aprilie 2013, ora 20:00
4. Pregătirea pledoariilor: 14 aprilie - 19 aprilie 2013
5. Primirea memoriilor echipelor adverse de către echipele participante: 14 aprilie 2013
6. Faza preliminară: 20 aprilie 2013
7. Marea finală: 21 aprilie 2013

Înscrierile se pot face la secretariatul departamentului de Științe Juridice și Administrative, sala C33 din cadrul Universității „Petru Maior” și prin email la fiatjustitia2013@yahoo.com.Dacă doriți să vă înscrieți prin email, vă rugăm să specificați următoarele date:
  • Numele echipei;
  •  Persoana de contact: nume, prenume, telefon, adresa de email;
  • Membrii echipei: nume, prenume, anul de studiu și instituția de învățământ;
  • Coordonator: nume, prenume, funcția.
Echipele trebuie să fie formate din 3 sau 2 membri (2 peldanți și un consilier). Concursul are două faze: faza scrisă (elaborarea memoriilor potrivit calității procesuale) și  faza orală (susținerea pledoariilor).

Taxa de înscriere este de 90 RON.

Echipei câștigătoare i se oferă un stagiu de o lună la București în cadrul unei autorități publice. Cazarea este asigurată. 

De asemenea, câștigătorii vor primi un abonament pe un an la Revista Forumul Judecătorilor, un set complet de volume ale Editurii Universitare Hotărârile CEDO în cauzele împotriva României - 1994-2010 - Analiză, consecințe, autorități potențial responsabile (7 volume)”, precum și acces pentru un an la programul legislativ JurisclasorCEDO  - grație partenerilor noștri de la Editura Universitară și ARDAE.

Vă așteptăm că drag pentru că doar împreună putem făuri o experiență de neuitat! 

 

Comentarii

  1. de ce exista interlopi cu legitimatie de la stat care nu au raspundere juridica ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am incercat de 3 ori sa trimit fisa de inscriere pe adresa de e-mail fiatjustitia2013@yahoo.com si de fiecare data am primit un mail de raspuns de la yahoo care ma anunta ca mailul nu a putut fi trimis intrucat adresa de e-mail este inexistenta. Exista o alta adresa e e-mail, valabila, la care pot trimite fisa de inscriere la concursul Fiat Justitia?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate. şi articol…

Argumentarea lui Dahij în cauza Zelxa şi Asociaţia Spirituală a Cavalerilor Vechiului Agathirs vs. Agatis

Documentul poate fi descărcat de aici în format pdf
DESCRIEREA GENERALĂ A STATULUI AGATIS1. Statul Agatis a devenit un stat independent în anul 1975 sub denumirea de „Republica Federală Agatis”, situată pe un teritoriu asupra căruia de-a lungul istoriei şi-au exercitat suveranitatea diferite entităţi ale dreptului internaţional public. Astfel, în perioada medievală, populaţia situată pe teritoriului actualului stat Agatis, era organizată în cadrul cunoscutei Împărăţii a Agathirsului, aceasta fiind perioada de înflorire a statului. Cu toate acestea, în secolele XV-XVII, Împărăţia este supusă unui val masiv de migraţii ale unor popoare nomade venite dinspre estul continentului. În cele din urmă, slăbită economic şi militar, Împărăţia Agathirsului devine un stat cu o poziţie politică precară, nesustenabil etatic, într-o regiune supusă unor variate ameninţări. În acest context, fără a fi foarte clar firul istoric al evenimentelor, este cunoscut cert doar că în anul 1669 Regatul Anarcsis, u…

Mai bine suspect decât învinuit

Proiectul noului Cod de procedura penală - calitatea de făptuitor - calitatea de suspect - calitatea de învinuit - evoluţii legislative


Înainte de pornirea procesului penal, cel ce a săvârşit infracţiunea are calitatea de făptuitor, această calitate fiind menţionată deseori în legea procesual penală (art. 200, 214, 215 C. proc. pen.). Făptuitorul, ca subiect al raportului juridic de conflict, devine, după declanşarea procesului penal, subiectul principal pasiv al raportului juridic procesual penal.
O dată cu începerea urmăririi penale împotriva făptuitorului, aceasta dobândeşte calitatea de învinuit (art. 229 C. proc. pen.). Spre deosebire de făptuitor, învinuitul, este subiect de drepturi şi obligaţii procesuale.
În Codul de procedură penală în vigoare (art. 229) se arată că persoana faţă de care se efectuează urmărirea penală se numeşte „învinuit” cât timp nu a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa.
Din cuprinsul dispoziţiilor art. 228 alin. 1, reiese că urmărirea penală poa…