Treceți la conținutul principal

Dragi studenți și profesori,

Vă aduc la cunoștință că la cea de-a IX-a ediție a concursului de pledoarii ”Fiat Justitia” s-au înscris echipe din următoarele universități: Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia; Universitatea București; “Universitatea Creștina Dimitrie Cantemir București” din Cluj-Napoca; Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava; Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu; Universitatea Liberă Internațională din Chișinău, Republica Moldova;  Universitatea de Vest din Timișoara; Universitatea de Stat din Pitești, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea “Petru Maior” din Tîrgu-Mureș. Concurența este acerbă, deoarece în total participă 17 echipe din 10 centre universitare, prin urmare se va duce o luptă înverșunată pentru câștigarea marelui premiu.

Adresăm mulțumiri partenerilor noștri ARDAE și Editura Universitară, care oferă premiile, și totodată partenerilor media, juridice.ro și infolegal.ro, care ne-au ajutat la promovarea concursului. Vă punem la dispoziție link-urile la care pot fi accesate articolele publicate: http://www.juridice.ro/241725/concursul-national-de-pledoarii-de-drepturile-omului-fiat-justitia-targu-mures-21-aprilie-2013.html și http://www.infolegal.ro/concursul-de-pledoarii-fiat-justitia-28-februarie-21-aprilie/2013/01/30/.

Comitetul de Organizare vă mulțumește că ați răspuns invitației noastre de a participa la acest concurs de pledoarii și vă adresează succes în pregătirea dumnevoastră.

Cu respect, 
Luminița Gabura.

Comentarii

 1. frumos zis! S-au implinit si 12 ani de la infiintarea cercului!

  RăspundețiȘtergere
 2. Multa bafta si spor in organizarea concursului!!!

  Vio

  RăspundețiȘtergere
 3. ultima editie a fost foarte frumoasa, pentru ca au fost atatia studenti frumosi din toata tara incat oricine i-ar fi vAZUT ar fi ramas impresionat! De Raul ce parare aveti? Unii spun ca a ramas cu un cal magic....

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate. şi articol…

Argumentarea lui Dahij în cauza Zelxa şi Asociaţia Spirituală a Cavalerilor Vechiului Agathirs vs. Agatis

Documentul poate fi descărcat de aici în format pdf
DESCRIEREA GENERALĂ A STATULUI AGATIS1. Statul Agatis a devenit un stat independent în anul 1975 sub denumirea de „Republica Federală Agatis”, situată pe un teritoriu asupra căruia de-a lungul istoriei şi-au exercitat suveranitatea diferite entităţi ale dreptului internaţional public. Astfel, în perioada medievală, populaţia situată pe teritoriului actualului stat Agatis, era organizată în cadrul cunoscutei Împărăţii a Agathirsului, aceasta fiind perioada de înflorire a statului. Cu toate acestea, în secolele XV-XVII, Împărăţia este supusă unui val masiv de migraţii ale unor popoare nomade venite dinspre estul continentului. În cele din urmă, slăbită economic şi militar, Împărăţia Agathirsului devine un stat cu o poziţie politică precară, nesustenabil etatic, într-o regiune supusă unor variate ameninţări. În acest context, fără a fi foarte clar firul istoric al evenimentelor, este cunoscut cert doar că în anul 1669 Regatul Anarcsis, u…

Mai bine suspect decât învinuit

Proiectul noului Cod de procedura penală - calitatea de făptuitor - calitatea de suspect - calitatea de învinuit - evoluţii legislative


Înainte de pornirea procesului penal, cel ce a săvârşit infracţiunea are calitatea de făptuitor, această calitate fiind menţionată deseori în legea procesual penală (art. 200, 214, 215 C. proc. pen.). Făptuitorul, ca subiect al raportului juridic de conflict, devine, după declanşarea procesului penal, subiectul principal pasiv al raportului juridic procesual penal.
O dată cu începerea urmăririi penale împotriva făptuitorului, aceasta dobândeşte calitatea de învinuit (art. 229 C. proc. pen.). Spre deosebire de făptuitor, învinuitul, este subiect de drepturi şi obligaţii procesuale.
În Codul de procedură penală în vigoare (art. 229) se arată că persoana faţă de care se efectuează urmărirea penală se numeşte „învinuit” cât timp nu a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa.
Din cuprinsul dispoziţiilor art. 228 alin. 1, reiese că urmărirea penală poa…