Treceți la conținutul principal

Concursul de pledoarii „ Fiat Justitia” – Ediția a X-a aniversară

Dragi profesori și studenți,


Cercul de drept "Ius Iuventutis", în colaborare cu LSA Tîrgu-Mureș, are deosebita plăcere de a anunța că în perioada 14-16 martie 2014 va avea loc cea de-a X-a ediție a concursului de pledoarii "Fiat Justitia". Această ediție este una jubiliară, împlinindu-se 10 ani de la debutul  concursului, a cărui primă ediție a avut loc în anul 2000.



















 Program
1. Înscrierea echipelor:  1 noiembrie – 15 decembrie 2013
2. Anunțarea calității procesuale a echipelor:  18 decembrie 2013 
         a) Întrebările echipelor cu privire la caz: 7 ianuarie 2014        
         b) Elaborarea clarificărilor:  8 ianuarie – 17 ianuarie 2014
         c) Publicarea clarificărilor:  18 ianuarie 2014
3. Predarea memoriilor: 28 februarie 2014, ora 20:00
4. Pregătirea pledoariilor:  2 martie – 14 martie 2014
5. Primirea memoriilor echipelor adverse de către echipele participante: 2 martie 2014
6. Festivitatea de deschidere: 14 martie 2014
7. Faza preliminară: 15 martie 2014
8. Marea finală:  16 martie 2014

Înscrierile se pot face la secretariatul departamentului de Discipline Juridice și Administrative, sala C33 din cadrul Universității „Petru Maior” și prin email la fiatjustitia2014@gmail.com.

Formularul de înscriere se poate găsi atât în format .doc Fisa de inscriere.doc, cât și în format pdf. Fisa de inscriere.pdf


Dacă doriți să vă înscrieți prin email, vă rugăm să specificați următoarele date:

 Numele echipei;
 Persoana de contact: nume, prenume, telefon, adresa de email;
 Membrii echipei: nume, prenume, anul de studiu și instituția de învățământ;
 Coordonator: nume, prenume, funcția.

Echipele trebuie să fie formate din 3 sau 2 membri (2 peldanți și un consilier). Concursul are două faze: faza scrisă (elaborarea memoriilor potrivit calității procesuale) și  faza orală (susținerea pledoariilor).



Taxa de înscriere este de 90 RON și reprezintă acoperirea costurilor pentru materialele logistitice necesare bunei desfășurări a concursului. Organizatorii asigură cazarea într-o locație prestabilită.


Pentru o mai bună înțelegere a desfășurării concusului vă rugăm să citiți Regulamentul ”Fiat Justitia” 2014, pe care îl puteți descărca aici.
Regulament.pdf
Regulament.doc


Ediția a X-a a Concursului „Fiat Justitia”, dorește să reunească un număr cât mai mare de studenți pasionați de domeniul dreptului și cu precădere cel al drepturilor omului, sperând ca și această ediție să se bucure de succesul deja consacrat.
Vă așteptăm cu mult drag !

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate.

VÂNZAREA CU PACT DE RĂSCUMPĂRARE

Pactul de răscumpărare este un contract accesoriu consemnat în acelaşi înscris sau într-un înscris separat, considerat însa de părţi ca făcând parte integranta din înscrisul principal, prin care vânzătorul îşi rezervă dreptul de a redobândi bunul vândut, într-un anumit termen, restituind cumpărătorului preţul plătit şi cheltuielile ocazionate [1] . Vânzarea cu pact de răscumpărare era cunoscută şi în dreptul roman. În acea perioadă, pactul de răscumpărare dădea naştere numai unui drept de creanţă în favoarea vânzătorului, în baza căruia cumpărătorul era obligat ca, la termenul stabilit, să revândă bunul cumpărat. Deci, prin tradiţiunea bunului – mancipatio in iure cessio , cumpărătorul devenea proprietar asupra bunului, dar şi debitor al obligaţiei de a revinde bunul respectiv, la termen, vânzătorului. V ânzarea cu pact de răscumpărare era concepută în termenii juridici corespunzători pentru două contracte distincte, întrucât în acea perioadă era negată cvasiunanim posibilitatea tr

Dezbaterea Centrului de Studii de Drept European: Protecția datelor și Registrul automatizat privind infractorii sexuali

La data de 28 septembrie 2023, studenții UMFST ”GE Palade”, din cadrul cercului studențesc Lex Criminis (Giulia Veciunca, Alexandra Deteșan, Ana Moise și Eduard Moldovan) au participat la dezbaterea ”Neconformitatea unor prelevări de probe ADN cu principiile dreptului Uniunii Europene” . Evenimentul sa desfășurat la sediul Institutului de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. Organizatorul principal al activității științifice a fost prof. univ. dr. Mihail-Daniel Șandru, iar keynote speakerii au fost conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu și av. Emanuel Drăgan.   Din notițele studenților participanți se rețin cele ce urmează. Profesorul Mihai Șandru a evidențiat următoarele: - principiile dreptului Uniunii Europene nu sunt enumerate explicit în actele juridice europene, iar tratatele UE trebuie corelate cu jurisprudența pentru a fi corect aplicate; - intervenția CJUE pentru dezvoltarea principiilor din diferite domenii este o substanțială, iar acestea se î