Treceți la conținutul principal

Concursul de pledoarii „ Fiat Justitia” – Ediția a X-a aniversară

Dragi profesori și studenți,


Cercul de drept "Ius Iuventutis", în colaborare cu LSA Tîrgu-Mureș, are deosebita plăcere de a anunța că în perioada 14-16 martie 2014 va avea loc cea de-a X-a ediție a concursului de pledoarii "Fiat Justitia". Această ediție este una jubiliară, împlinindu-se 10 ani de la debutul  concursului, a cărui primă ediție a avut loc în anul 2000. Program
1. Înscrierea echipelor:  1 noiembrie – 15 decembrie 2013
2. Anunțarea calității procesuale a echipelor:  18 decembrie 2013 
         a) Întrebările echipelor cu privire la caz: 7 ianuarie 2014        
         b) Elaborarea clarificărilor:  8 ianuarie – 17 ianuarie 2014
         c) Publicarea clarificărilor:  18 ianuarie 2014
3. Predarea memoriilor: 28 februarie 2014, ora 20:00
4. Pregătirea pledoariilor:  2 martie – 14 martie 2014
5. Primirea memoriilor echipelor adverse de către echipele participante: 2 martie 2014
6. Festivitatea de deschidere: 14 martie 2014
7. Faza preliminară: 15 martie 2014
8. Marea finală:  16 martie 2014

Înscrierile se pot face la secretariatul departamentului de Discipline Juridice și Administrative, sala C33 din cadrul Universității „Petru Maior” și prin email la fiatjustitia2014@gmail.com.

Formularul de înscriere se poate găsi atât în format .doc Fisa de inscriere.doc, cât și în format pdf. Fisa de inscriere.pdf


Dacă doriți să vă înscrieți prin email, vă rugăm să specificați următoarele date:

 Numele echipei;
 Persoana de contact: nume, prenume, telefon, adresa de email;
 Membrii echipei: nume, prenume, anul de studiu și instituția de învățământ;
 Coordonator: nume, prenume, funcția.

Echipele trebuie să fie formate din 3 sau 2 membri (2 peldanți și un consilier). Concursul are două faze: faza scrisă (elaborarea memoriilor potrivit calității procesuale) și  faza orală (susținerea pledoariilor).Taxa de înscriere este de 90 RON și reprezintă acoperirea costurilor pentru materialele logistitice necesare bunei desfășurări a concursului. Organizatorii asigură cazarea într-o locație prestabilită.


Pentru o mai bună înțelegere a desfășurării concusului vă rugăm să citiți Regulamentul ”Fiat Justitia” 2014, pe care îl puteți descărca aici.
Regulament.pdf
Regulament.doc


Ediția a X-a a Concursului „Fiat Justitia”, dorește să reunească un număr cât mai mare de studenți pasionați de domeniul dreptului și cu precădere cel al drepturilor omului, sperând ca și această ediție să se bucure de succesul deja consacrat.
Vă așteptăm cu mult drag !

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate. şi articol…

Argumentarea lui Dahij în cauza Zelxa şi Asociaţia Spirituală a Cavalerilor Vechiului Agathirs vs. Agatis

Documentul poate fi descărcat de aici în format pdf
DESCRIEREA GENERALĂ A STATULUI AGATIS1. Statul Agatis a devenit un stat independent în anul 1975 sub denumirea de „Republica Federală Agatis”, situată pe un teritoriu asupra căruia de-a lungul istoriei şi-au exercitat suveranitatea diferite entităţi ale dreptului internaţional public. Astfel, în perioada medievală, populaţia situată pe teritoriului actualului stat Agatis, era organizată în cadrul cunoscutei Împărăţii a Agathirsului, aceasta fiind perioada de înflorire a statului. Cu toate acestea, în secolele XV-XVII, Împărăţia este supusă unui val masiv de migraţii ale unor popoare nomade venite dinspre estul continentului. În cele din urmă, slăbită economic şi militar, Împărăţia Agathirsului devine un stat cu o poziţie politică precară, nesustenabil etatic, într-o regiune supusă unor variate ameninţări. În acest context, fără a fi foarte clar firul istoric al evenimentelor, este cunoscut cert doar că în anul 1669 Regatul Anarcsis, u…

RAMANAUSKAS ÎMPOTRIVA LITUANIEI, CEREREA NR. 74420/01, HOT. DIN 05.02.2008 - AGENT PROVOCATOR - PROCES ECHITABIL

Domnul Kestas Ramanauskas cetăţean Letonia, născut in 1966 in Kaišiadorys.


ÎN FAPT

Kestas a fost abordat de AZ în vederea achitării lui VS contra sumei de 3000 dolari americani.
Prima dată Kestas a refuzat însă după ce AZ a reiterat oferta de câteva ori, Kestas a acceptat.
Guvernul a susţinut că VS şi AZ au negociat mita cu Domnul Kestas din proprie iniţiativă şi înainte de a anunţa autorităţile.
AZ era ofiţer în cadrul Ministerului de Interne într-o unitate specializată pe anticorupţie (STT) a procedat la informarea superiorilor săi în legătură cu faptul ca Domnul Kestas a acceptat mita.
La 26 Ianuarie 1999 STT a introdus o cerere în faţa adjunctului procurorului general în vederea aprobării unui model de conduită penală simulate. Cererea a fost aprobata la 26 Ianuarie 1999 şi justificată în baza informaţiilor operaţionale adunate de STT. Documentul a fost semnat de adjunctul procurorului general la 27 Ianuarie 1999, aceasta constituind forma finală a documentului.
La data de 11 Februarie 1…