Treceți la conținutul principal

Anunț Fiat Justitia

Bună ziua,

Revin cu o modificare în ceea ce privește publicarea cauzei ”Fiat Justitia 2014”care va fi supusă spre analiză ediția aceasta. Din cauza unor evenimente neprevăzute și din motive obiective, publicarea cauzei se va amâna față de data prevăzută în program,  pâna luni, 11.11.2013. Ne cerem scuze pentru întârziere.

În schimb, pentru a afla mai multe despre acest concurs, am făcut o scurtă prezentare a acestuia:

”FIAT JUSTITIA” – ISTORIC

„Fiat Justitia” este un concurs de pledoarii destinat studenților pasionați de științele juridice. Concursul abordează și supune discuției probleme specifice drepturilor omului, având structura unui „moot court”, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Scopul concursului este unul complex. Pe de o parte se urmărește promovarea principiilor și valorilor europene în ceea ce privește protecția juridică a drepturilor omului, oferind un cadru competitiv în care studenții pot să își consolideze cunoștințele în acest domeniu devenit imperativ în portofoliul oricărui jurist modern. Pe de altă parte, concursurile de gen „moot court” oferă șansa participanților de a dobândi și a își exersa calitățile oratorice într-un cadru oficial și antrenant. Totodată, un scop important al acestui concurs este de a facilita comunicarea între studenți, reușind adesea să funcționeze ca un liant pe care timpul a dovedit că îl poate suda în prietenii de lungă durată.

Această ediție este una jubiliară, împlinindu-se 10 ani de la debutul  concursului de pledoarii, a cărui primă ediție a avut loc în anul 2000. Acesta s-a bucurat în timp de o evoluție fără echivoc în ceea ce privește interesul studenților, apogeul notorietății fiind atins în ediția de anul trecut, când au dat curs invitației noastre un număr de 17 echipe, din 10 centre universitare din următoarele orașe: București, Cluj, Iași, Timișoara, Sibiu, Tîrgu-Mureș, Alba Iulia, Suceava, Pitești, precum și din Chișinău.

Vă reamintim:

Competiția se va desfășura în intervalul 14 – 16 martie 2014, la sediul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative, din cadrul Universității ”Petru Maior”, din Târgu-Mureș, rundele preliminare de pledoarii având loc Sâmbătă, 15.03.2014, iar finala Duminică, 16.03.2014.
Înscrierea se face în perioada 1 noiembrie – 15 decembrie 2013, prin completarea de către echipe a Fişei de înscriere, publicată pe http://iusiuventutis.blogspot.ro și transmiterea acesteia prin e-mail, la adresa fiatjustitia2014@gmail.com. Taxa de înscriere este de 90 lei/echipă, urmând a fi achitată la momentul înscrierii pentru studenţii din Târgu Mureş şi la momentul prezentării în faza orală pentru echipele de la alte universităţi.

Ediția a X-a a Concursului „Fiat Justitia”, dorește să reunească un număr cât mai mare de studenți pasionați de domeniul dreptului și cu precădere cel al drepturilor omului, sperând ca și această ediție să se bucure de succesul deja consacrat. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate. ...

Convenția privind criminalitatea informatică(Budapesta, 2001)

               Convenția de la Budapesta a fost negociată de statele membre ale Consiliului Europei, Canada, USA, Japonia, Africa de Sud, astfel încât are valențele unui tratat să-i spunem „transeuropean”.   În momentul de față sunt 68 de state părți - https://www.coe.int/en/web/conventions/full-list?module=signatures-by-treaty&treatynum=224, care fie au ratificat fie au aderat la această convenție, impactul global fiind extrem de previzibil. La această Convenție, în 2003, în urma cu 20 de ani, s-a adoptat primul Protocol privind rasismul comis prin intermediul sistemelor electronice. În 2022, a fost adoptat și supus spre ratificare cel de-Al doilea Protocol adițional la Convenția privind criminalitatea informatică referitor la cooperarea consolidată și la divulgarea probelor electronice. Convenția de la Budapesta stipulează accesul și exprimarea liberă în mediul online, dar în același timp impune anumite reguli, aplicabile în cazu...

Dezbaterea Centrului de Studii de Drept European: Protecția datelor și Registrul automatizat privind infractorii sexuali

La data de 28 septembrie 2023, studenții UMFST ”GE Palade”, din cadrul cercului studențesc Lex Criminis (Giulia Veciunca, Alexandra Deteșan, Ana Moise și Eduard Moldovan) au participat la dezbaterea ”Neconformitatea unor prelevări de probe ADN cu principiile dreptului Uniunii Europene” . Evenimentul sa desfășurat la sediul Institutului de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. Organizatorul principal al activității științifice a fost prof. univ. dr. Mihail-Daniel Șandru, iar keynote speakerii au fost conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu și av. Emanuel Drăgan.   Din notițele studenților participanți se rețin cele ce urmează. Profesorul Mihai Șandru a evidențiat următoarele: - principiile dreptului Uniunii Europene nu sunt enumerate explicit în actele juridice europene, iar tratatele UE trebuie corelate cu jurisprudența pentru a fi corect aplicate; - intervenția CJUE pentru dezvoltarea principiilor din diferite domenii este o substanțială, iar acestea ...