Treceți la conținutul principal

Anunț Fiat Justitia

Bună ziua,

Revin cu o modificare în ceea ce privește publicarea cauzei ”Fiat Justitia 2014”care va fi supusă spre analiză ediția aceasta. Din cauza unor evenimente neprevăzute și din motive obiective, publicarea cauzei se va amâna față de data prevăzută în program,  pâna luni, 11.11.2013. Ne cerem scuze pentru întârziere.

În schimb, pentru a afla mai multe despre acest concurs, am făcut o scurtă prezentare a acestuia:

”FIAT JUSTITIA” – ISTORIC

„Fiat Justitia” este un concurs de pledoarii destinat studenților pasionați de științele juridice. Concursul abordează și supune discuției probleme specifice drepturilor omului, având structura unui „moot court”, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Scopul concursului este unul complex. Pe de o parte se urmărește promovarea principiilor și valorilor europene în ceea ce privește protecția juridică a drepturilor omului, oferind un cadru competitiv în care studenții pot să își consolideze cunoștințele în acest domeniu devenit imperativ în portofoliul oricărui jurist modern. Pe de altă parte, concursurile de gen „moot court” oferă șansa participanților de a dobândi și a își exersa calitățile oratorice într-un cadru oficial și antrenant. Totodată, un scop important al acestui concurs este de a facilita comunicarea între studenți, reușind adesea să funcționeze ca un liant pe care timpul a dovedit că îl poate suda în prietenii de lungă durată.

Această ediție este una jubiliară, împlinindu-se 10 ani de la debutul  concursului de pledoarii, a cărui primă ediție a avut loc în anul 2000. Acesta s-a bucurat în timp de o evoluție fără echivoc în ceea ce privește interesul studenților, apogeul notorietății fiind atins în ediția de anul trecut, când au dat curs invitației noastre un număr de 17 echipe, din 10 centre universitare din următoarele orașe: București, Cluj, Iași, Timișoara, Sibiu, Tîrgu-Mureș, Alba Iulia, Suceava, Pitești, precum și din Chișinău.

Vă reamintim:

Competiția se va desfășura în intervalul 14 – 16 martie 2014, la sediul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative, din cadrul Universității ”Petru Maior”, din Târgu-Mureș, rundele preliminare de pledoarii având loc Sâmbătă, 15.03.2014, iar finala Duminică, 16.03.2014.
Înscrierea se face în perioada 1 noiembrie – 15 decembrie 2013, prin completarea de către echipe a Fişei de înscriere, publicată pe http://iusiuventutis.blogspot.ro și transmiterea acesteia prin e-mail, la adresa fiatjustitia2014@gmail.com. Taxa de înscriere este de 90 lei/echipă, urmând a fi achitată la momentul înscrierii pentru studenţii din Târgu Mureş şi la momentul prezentării în faza orală pentru echipele de la alte universităţi.

Ediția a X-a a Concursului „Fiat Justitia”, dorește să reunească un număr cât mai mare de studenți pasionați de domeniul dreptului și cu precădere cel al drepturilor omului, sperând ca și această ediție să se bucure de succesul deja consacrat. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate. şi articol…

Argumentarea lui Dahij în cauza Zelxa şi Asociaţia Spirituală a Cavalerilor Vechiului Agathirs vs. Agatis

Documentul poate fi descărcat de aici în format pdf
DESCRIEREA GENERALĂ A STATULUI AGATIS1. Statul Agatis a devenit un stat independent în anul 1975 sub denumirea de „Republica Federală Agatis”, situată pe un teritoriu asupra căruia de-a lungul istoriei şi-au exercitat suveranitatea diferite entităţi ale dreptului internaţional public. Astfel, în perioada medievală, populaţia situată pe teritoriului actualului stat Agatis, era organizată în cadrul cunoscutei Împărăţii a Agathirsului, aceasta fiind perioada de înflorire a statului. Cu toate acestea, în secolele XV-XVII, Împărăţia este supusă unui val masiv de migraţii ale unor popoare nomade venite dinspre estul continentului. În cele din urmă, slăbită economic şi militar, Împărăţia Agathirsului devine un stat cu o poziţie politică precară, nesustenabil etatic, într-o regiune supusă unor variate ameninţări. În acest context, fără a fi foarte clar firul istoric al evenimentelor, este cunoscut cert doar că în anul 1669 Regatul Anarcsis, u…

RAMANAUSKAS ÎMPOTRIVA LITUANIEI, CEREREA NR. 74420/01, HOT. DIN 05.02.2008 - AGENT PROVOCATOR - PROCES ECHITABIL

Domnul Kestas Ramanauskas cetăţean Letonia, născut in 1966 in Kaišiadorys.


ÎN FAPT

Kestas a fost abordat de AZ în vederea achitării lui VS contra sumei de 3000 dolari americani.
Prima dată Kestas a refuzat însă după ce AZ a reiterat oferta de câteva ori, Kestas a acceptat.
Guvernul a susţinut că VS şi AZ au negociat mita cu Domnul Kestas din proprie iniţiativă şi înainte de a anunţa autorităţile.
AZ era ofiţer în cadrul Ministerului de Interne într-o unitate specializată pe anticorupţie (STT) a procedat la informarea superiorilor săi în legătură cu faptul ca Domnul Kestas a acceptat mita.
La 26 Ianuarie 1999 STT a introdus o cerere în faţa adjunctului procurorului general în vederea aprobării unui model de conduită penală simulate. Cererea a fost aprobata la 26 Ianuarie 1999 şi justificată în baza informaţiilor operaţionale adunate de STT. Documentul a fost semnat de adjunctul procurorului general la 27 Ianuarie 1999, aceasta constituind forma finală a documentului.
La data de 11 Februarie 1…