Fostul lider sârb, Radovan Karadzic, a apărut luni, 27 septembrie 2010, în fața Tribunalului Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, pentru a se apăra de acuzațiile ce i se aduc, respectiv: crime de război și genocid. În timpul audierilor, a vorbit ferm și fluent, apărându-se, ocazional părând foarte iritat. Karadzic, se confruntă cu 11 capete de acuzare de genocid, crime de război și crime împotriva umanității. El a negat însă toate aceste capete de acuzare. Acuzațiile împotriva lui Karadzic sunt rezultatul celei mai mari atrocități de pe continentul European de la al II lea Război Mondial până astăzi, în care au fost uciși mai mult de 7000 de musulmani, bărbați și adolescenți în orașul bosniac Srebrenica în 1995.
În iunie 2010, doi sârbi bosniaci au fost condamnaţi de genocid pentru masacrul de la Srebrenica, prima asemenea condamnare din Europa de la al II lea Război Mondial. Vujadin Popovic, 53 de ani, şi Ljubisa Beara, 70 de ani, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru rolul lor în uciderea a 800 de musulmani bosniaci. Cei doi erau ofiţeri de rang înalt, ambii fiind găsiţi vinovaţi de genocid, exterminare, crimă şi persecutare. Un al treilea ofiţer sârb, Drago Nikolic, a primit o sentinţă de 35 de ani pentru complicitate. Verdictele vor avea impact şi asupra procesului lui Radovan Karadzic, liderul sârbilor bosniaci din acea perioadă, acuzat că ar fi responsabil pentru genocidul din Srebrenica, în rolul său de președinte și comandant suprem.
Srebrenica a devenit o emblemă a disoluției fostei Iugoslavii – cândva un stat multi-etnic cu o populație formată din sârbi, croați, musulmani și alții – în șase țări în timpul unui conflict brutal și sângeros la începutul anilor 1990.
Comentarii
Trimiteți un comentariu