Treceți la conținutul principal

Karadzic se apără în cadrul procesului privind crimele de război de la Srebrenica


Fostul lider sârb, Radovan Karadzic, a apărut luni, 27 septembrie 2010, în fața Tribunalului Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, pentru a se apăra de acuzațiile ce i se aduc, respectiv: crime de război și genocid. În timpul audierilor, a vorbit ferm și fluent, apărându-se, ocazional părând foarte iritat. Karadzic, se confruntă cu 11 capete de acuzare de genocid, crime de război și crime împotriva umanității. El a negat însă toate aceste capete de acuzare. Acuzațiile împotriva lui Karadzic sunt rezultatul celei mai mari atrocități de pe continentul European de la al II lea Război Mondial până astăzi, în care au fost uciși mai mult de 7000 de musulmani, bărbați și adolescenți în orașul bosniac Srebrenica în 1995.
În iunie 2010, doi sârbi bosniaci au fost condamnaţi de genocid pentru masacrul de la Srebrenica, prima asemenea condamnare din Europa de la al II lea Război Mondial. Vujadin Popovic, 53 de ani, şi Ljubisa Beara, 70 de ani, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru rolul lor în uciderea a 800 de musulmani bosniaci. Cei doi erau ofiţeri de rang înalt, ambii fiind găsiţi vinovaţi de genocid, exterminare, crimă şi persecutare. Un al treilea ofiţer sârb, Drago Nikolic, a primit o sentinţă de 35 de ani pentru complicitate. Verdictele vor avea impact şi asupra procesului lui Radovan Karadzic, liderul sârbilor bosniaci din acea perioadă, acuzat că ar fi responsabil pentru genocidul din Srebrenica, în rolul său de președinte și comandant suprem.
Srebrenica a devenit o emblemă a disoluției fostei Iugoslavii – cândva un stat multi-etnic cu o populație formată din sârbi, croați, musulmani și alții – în șase țări în timpul unui conflict brutal și sângeros la începutul anilor 1990.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate. şi articol…

Argumentarea lui Dahij în cauza Zelxa şi Asociaţia Spirituală a Cavalerilor Vechiului Agathirs vs. Agatis

Documentul poate fi descărcat de aici în format pdf
DESCRIEREA GENERALĂ A STATULUI AGATIS1. Statul Agatis a devenit un stat independent în anul 1975 sub denumirea de „Republica Federală Agatis”, situată pe un teritoriu asupra căruia de-a lungul istoriei şi-au exercitat suveranitatea diferite entităţi ale dreptului internaţional public. Astfel, în perioada medievală, populaţia situată pe teritoriului actualului stat Agatis, era organizată în cadrul cunoscutei Împărăţii a Agathirsului, aceasta fiind perioada de înflorire a statului. Cu toate acestea, în secolele XV-XVII, Împărăţia este supusă unui val masiv de migraţii ale unor popoare nomade venite dinspre estul continentului. În cele din urmă, slăbită economic şi militar, Împărăţia Agathirsului devine un stat cu o poziţie politică precară, nesustenabil etatic, într-o regiune supusă unor variate ameninţări. În acest context, fără a fi foarte clar firul istoric al evenimentelor, este cunoscut cert doar că în anul 1669 Regatul Anarcsis, u…

Mai bine suspect decât învinuit

Proiectul noului Cod de procedura penală - calitatea de făptuitor - calitatea de suspect - calitatea de învinuit - evoluţii legislative


Înainte de pornirea procesului penal, cel ce a săvârşit infracţiunea are calitatea de făptuitor, această calitate fiind menţionată deseori în legea procesual penală (art. 200, 214, 215 C. proc. pen.). Făptuitorul, ca subiect al raportului juridic de conflict, devine, după declanşarea procesului penal, subiectul principal pasiv al raportului juridic procesual penal.
O dată cu începerea urmăririi penale împotriva făptuitorului, aceasta dobândeşte calitatea de învinuit (art. 229 C. proc. pen.). Spre deosebire de făptuitor, învinuitul, este subiect de drepturi şi obligaţii procesuale.
În Codul de procedură penală în vigoare (art. 229) se arată că persoana faţă de care se efectuează urmărirea penală se numeşte „învinuit” cât timp nu a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa.
Din cuprinsul dispoziţiilor art. 228 alin. 1, reiese că urmărirea penală poa…