Treceți la conținutul principal

Cauza Schalk şi Kopf împotriva Austriei, cererea nr. 30141/04, hotărârea din 24 iunie 2010



CONVENŢIA EUROPEANĂ NU IMPUNE STATELOR SĂ ASIGURE DREPTUL LA CĂSĂTORIE CUPLURILOR DE HOMOSEXUALI – ARTICOLUL 12 – ARTICOLUL 14 COROBORAT CU ARTICOLUL 8

În fapt,

Reclamanţii, Horst Michael Schalk şi Johann Franz Kopf sunt cetăţeni austrieci, născuţi în 1960, respectiv 1962. Cei doi sunt homosexuali şi formează un cuplu.

În septembrie 2002, reclamanţii s-au adresat autorităţilor competente, exprimându-şi dorinţa de a încheia o căsătorie. Solicitarea lor a fost respinsă, pe motiv că, în Austria, căsătoria se încheie între persoane cu sex diferit. Guvernatorul Regional al Vienei a respins contestaţia reclamanţilor în aprilie 2003. Într-o plângere adresată Curţii Constituţionale, reclamanţii s-au plâns că imposibilitatea legală pentru ei de a se căsătorii reprezintă o încălcare a dreptului la respectarea vieţii private şi de familie şi a principiului nediscriminării. În decembrie 2003, Curtea Constituţională a respins plângerea reclamanţilor, susţinând că nici Constituţia şi nici Convenţia europeană nu pretinde ca conceptul de căsătorie să fie extinsă pentru a acoperii relaţii între persoane de aceeaşi sex. De asemenea, Curtea Constituţională a considerat că nu există nici o obligaţie impusă de Convenţie în sensul modificării legislaţiei pentru a permite căsătoria între persoane de aceeaşi sex. În anul 2001, în Austria a intrat în vigoare o lege care permite cuplurilor de homosexuali să-şi înregistreze relaţia, dintr-o astfel de înregistrare decurgând efecte juridice asemănătoare cu cele ale căsătoriei. Însă, persoanele care sunt într-un asemenea parteneriat nu pot adopta copii.

În drept,

În baza articolului 12, reclamanţii se plâng de refuzul autorităţilor de a le permite să încheie o căsătorie. De asemenea, pe baza articolului 14 în coroborare cu articolul 8, reclamanţii reclamă că au fost discriminaţi pe baza orientării lor sexuale.

În ceea ce priveşte articolul 12, Curtea examinează prima dată dacă dreptul de a se căsătorie, acordat „bărbatului şi femeii”, este aplicabil pentru reclamanţi. Reclamanţii au susţinut că în societatea prezentă, procreerea nu este un element decisiv al căsătoriei civile. Curtea susţine că inabilitatea de a concepe copii nu poate fi considerat ca înlăturând dreptul la căsătorie, însă chiar dacă, conform jurisprudenţei Curţii, Convenţia trebuie interpretată pe baza condiţiilor prezente, articolul 12 nu poate fi interpretat ca impunând statelor membre obligaţia de a permite persoanelor de aceeaşi sex să se căsătorească. Curtea observă că printre statele Consiliului Europei nu există un consens cu privire la căsătoria persoanelor de aceeaşi sex. În concluzie, Curtea consideră că articolul 12 nu impune o obligaţie pentru Stat să permite persoanelor de aceeaşi sex accesul la instituţia căsătoriei. În unanimitate, Curtea consideră că articolul 12 nu s-a încălcat în cauză.

În ceea ce priveşte pretinsa încălcare a articolul 14 în coroborare cu articolul 8, Curtea adresează problema aplicabilităţii articolului 8 în speţă. Astfel, Curtea notează că în ultimul deceniu a existat o evoluţie rapidă a atitudinii sociale faţă de persoane de aceeaşi sex care formează un cuplu. Mai mult, mai multe state europene a recunoscut prin lege asemenea relaţii. Astfel, relaţiea reclamanţilor, care trăiesc împreună într-un parteneriat stabil, în mod clar intră sub aplicabilitatea articolului 8 din Convenţie. Curtea susţine că diferenţele de tratament pe baza orientării sexuale trebuie să aibă o justificare serioasă. Cuplurile de aceeaşi sex sunt la fel de capabile să aibă o relaţie de cuplu normală, precum persoanele de sex diferit. Însă, Curtea trebuie să interpreteze Convenţia ca pe un întreg, astfel că, având în vedere concluzia Curţii în ceea ce priveşte articolul 12, nu se poate constata că există o obligaţie pentru statele părţi la Convenţie să permite cuplurilor de aceeaşi sex accesul la căsătorie. În aceste condiţii, nu se poate nici susţine că articolul 14 coroborat cu articolul 8, ar impune o asemenea obligaţie. Datorită faptului că Austria a elaborat o legislaţie pe baza căreia cuplurile de aceeaşi sex pot beneficia de un statut legal, nu este sarcina Curţii de a examina dacă lipsa unui mecanism pentru recunoaşterea legală a cuplurilor de aceeaşi sex încalcă sau nu articolul 14 în coroborare cu articolul 8.
Pe baza celor expuse mai sus, Curtea a considerat că nu există o încălcare a articolului 14 în coroborare cu articolul 8.
Judecătorii Rozakis, Spielmann şi Jebens au formulat o opinie separată; judecătorii Kovler şi Malinverni au formulat o opinie concurentă.

*rezumat şi tradus după Comunicatul de Presă a Curţii nr. 510/24.06.2010 şi după Hotărârea Curţii

Comentarii

  1. in sfarsit, o decizie foarte buna a Curtii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Deoarece reprezintă rezolvarea unui diferent juridic, deciziile Curţii se bucură de o autoritate de lucru judecat, conform principiului res judicata pro veritate habetur. Adica se presupune ca un act jurisdicţional care nu mai poate fi atacat exprimă adevarul. Dar vad ca membrii cercului mai nou se rezuma la a emite judecati de valoare in comentarii, cu un subtrat juridic mai subtirel.

    RăspundețiȘtergere
  3. unii membrii ai cercului mai au si opinii persoanele :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua numele meu este nakisha Vreau sa va alaturati tuturor sa-i multumesc acestui om pentru restaurarea casei mele cu ex-sotia mea care ma arunca pentru o alta femeie timp de 5 ani. La inceput nu am crezut niciodata ca DR OGUDUGU va fi capabil sa ma ajute sa-mi castig inapoi EX HUSBAND de la cealalta femeie, dar pentru ca inca il iubesc si am nevoie de el in viata mea ... muncesc si urmez instructiunea DR OGUDUGU si ma surprinde ca dupa 3 Zilele petrecerii vrajii și colaborarea cu DR OGUDUGU, Ex-HUSBAND-ul meu mi-a cerut să-i cer iertare și să uit tot ce mi-a făcut pentru că încă mă iubește ... acum eu și soțul meu ne întoarcem împreună și suntem foarte fericit cu noua noastra viata ... toate datorita DR OGUDUGU pentru marea munca pe care a facut-o pentru mine .. Promit sa imi impartasesc intotdeauna munca sa buna intregii lumi largi si daca vreun corp este acolo trecand prin orice relatie dificultati ar trebui contactați-l prin e-mail: drogudugusolutionspell@gmail.com sau whatsapp +2349097050691
    De asemenea, se specializează pe următoarele probleme
    (1) Dacă doriți ex-spate.
    (2) dacă aveți întotdeauna vise rele.
    (3) Vrei să fii promovat în biroul tău.
    (4) Vrei ca femeile / bărbații să alerge după tine.
    (5) Dacă vreți un copil.
    (6) Vrei să fii bogat.
    (7) Vrei să îți ceri soțul / soția să fie
    al tău pentru totdeauna.
    (8) Dacă aveți nevoie de asistență financiară.
    (9) Îngrijire de plante.
     contactați DR OGUDUGU prin e-mailul său pentru o soluție totală drogudugusolutionspell@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  5. M-AM ÎNCERCAT MAI MULT SĂ FAC RELAȚIA NOASTRĂ FĂRĂ , DAR SOȚUL MEU PARE NU ÎI PESA . SI S-A DESPARTIT DE MINE. AM fost CONFUZĂ ȘI NU ȘTIAM CE SĂ FAC MAI MAI DEBAT M-AM INTRAT IN CONTACT CU Dr. DAWN A făcut o vrajă de dragoste care l-a făcut pe soțul meu să se întoarcă la mine, Acum suntem foarte fericiți de noi înșine. Dr DAWN l-a făcut să realizeze cât de mult ne iubim și avem nevoie unul de celălalt, acest bărbat este pentru REAL și pentru bine. De asemenea, te poate ajuta să-ți repari relația ruptă. Contactați-l pe Whatsapp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate.

VÂNZAREA CU PACT DE RĂSCUMPĂRARE

Pactul de răscumpărare este un contract accesoriu consemnat în acelaşi înscris sau într-un înscris separat, considerat însa de părţi ca făcând parte integranta din înscrisul principal, prin care vânzătorul îşi rezervă dreptul de a redobândi bunul vândut, într-un anumit termen, restituind cumpărătorului preţul plătit şi cheltuielile ocazionate [1] . Vânzarea cu pact de răscumpărare era cunoscută şi în dreptul roman. În acea perioadă, pactul de răscumpărare dădea naştere numai unui drept de creanţă în favoarea vânzătorului, în baza căruia cumpărătorul era obligat ca, la termenul stabilit, să revândă bunul cumpărat. Deci, prin tradiţiunea bunului – mancipatio in iure cessio , cumpărătorul devenea proprietar asupra bunului, dar şi debitor al obligaţiei de a revinde bunul respectiv, la termen, vânzătorului. V ânzarea cu pact de răscumpărare era concepută în termenii juridici corespunzători pentru două contracte distincte, întrucât în acea perioadă era negată cvasiunanim posibilitatea tr

Tinerii cercetători-studenți voluntari la Centrul de Protecția a Datelor din cadrul UMFST ”G.E.Palade”, participanți la Conferința internațională OCTOPUS 2023(13-15 decembrie 2023, București)(I)

La data de 13 decembrie 2023 am participat cu o delegație de 3 studenți(Giulia Veciunca, Alexandra Deteșan și Eduard Moldovan), de la specializarea drept, la cea mai importantă conferință internațională organizată de Consiliul Europei, la București, sub auspiciile Convenției privind criminalitatea informatică( Convention on Cybercrime – ETS 185). Conferința se desfășoară în frumoasele săli ale Palatului Parlamentului din București, reunind participanți de pe toate continentele lumii. Sunt numeroase aspecte care s-au discutat, astfel că în această „scurtă scriere”, doar am să punctez câteva chestiuni pe care le-am considerat mai aparte ori mai profunde. Este extrem de important pentru început de știut că, dincolo de importanța Convenției de la Budapesta și a Protocoalelor adiționale, în ceea ce privește combaterea criminalității de zi cu zi, precum pornografia infantilă și multe alte infracțiuni, orientarea strategică principală la momentul de față este către dovedirea infracțiuni