Treceți la conținutul principal

Despre ediţia 2008 a concursului Fiat Iustitia

În calitate de observator independent al concursului Fiat Iustitia mi-am permis să scriu câteva gânduri care m-au cutreierat în aceste zile, gânduri prilejuite de eveniment.

Remarc cu plăcere şi salut participarea la acest eveniment a studenţilor din mai multe centre universitare ale ţării. Prezentarea acestor studenţi a fost una de excepţie, însă în cele ce urmează voi sublinia îndeosebi anumite trăsături deosebite care par să-i caracterizeze dincolo de efortul studenţesc minunat pe care l-au prestat.

În falia de prestaţii consider că este salutară şi de referinţă pentru România participarea studenţilor, pe echipe, de la universităţile Nicolae Titulescu şi Universitatea Bucureşti. Aceasta deoarece, astfel cum se cunoaşte, este o realitate, chiar dacă una complexă, că „Soarele răsare de la Bucureşti”! Prin participarea acestor echipe am beneficiat împreună, într-un cadru transilvănean – în vechiul oraş al Tablei regeşti – de experienţa acestora şi de animaţia spiritului lor, generat în mare măsură de respectabilii profesori aflaţi la catedra din Bucureşti!

De asemenea, o altă participare pe care o consider de referinţă, este participarea internaţională, dar nu străină, a echipei de studenţi din ţara vecină şi dragă nouă: Republica Moldova. Şi cu privire la această participare, gândul meu este unul foarte pasional, deoarece ne aduce o bucurie specifică prin legăturile puternice pe care le avem cu oamenii din această ţară.

Nu în ultimul rând, doresc să-mi manifest recunoştinţa într-un mod simplu şi individual faţă de toţi ceilalţi studenţi care au participat la concursul Fiat Iustitia, de la alte universităţi din ţară şi faţă de studenţii de la Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş. Sub grija unui juriu prestigios, alcătuit din magistraţi, experţi ai autorităţilor centrale ale statului, avocaţi şi cadre didactice, aceşti studenţi au demonstrat un adevărat „regal” al luptei pentru drept!

Despre participarea studenţilor în general, constat că se creează premisele substanţiale ale unei solidarităţi studenţeşti largi, ceea ce nu poate fi decât îmbucurător pentru evoluţia sistemului românesc de învăţământ universitar. Cred că realizările cele mai importante ale concursului constau în experienţa dobândită de către studenţi cu prilejul pregătirii şi desfăşurării competiţiei, care, în acest fel, se transformă în mai mult decât o competiţie studenţească: într-o Asociere faptică (sau întrunire?), ale cărei consecinţe se vor vedea mulţi ani mai târziu.

Ca urmare, observând că toate echipele sunt câştigătoare şi că fiecare dintre studenţii participanţi are „bastonul de mareşal în raniţă”, nu pot decât să cred că, asemeni cauzei disputate, vor duce mai departe spiritul şi litera Cartei universale studenţeşti, că vor urmări conservarea acestor valori, indiferent de trecerea secolelor sau a timpului!


Dahij

Bucureşti, 16.12.2008

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate. ...

Convenția privind criminalitatea informatică(Budapesta, 2001)

               Convenția de la Budapesta a fost negociată de statele membre ale Consiliului Europei, Canada, USA, Japonia, Africa de Sud, astfel încât are valențele unui tratat să-i spunem „transeuropean”.   În momentul de față sunt 68 de state părți - https://www.coe.int/en/web/conventions/full-list?module=signatures-by-treaty&treatynum=224, care fie au ratificat fie au aderat la această convenție, impactul global fiind extrem de previzibil. La această Convenție, în 2003, în urma cu 20 de ani, s-a adoptat primul Protocol privind rasismul comis prin intermediul sistemelor electronice. În 2022, a fost adoptat și supus spre ratificare cel de-Al doilea Protocol adițional la Convenția privind criminalitatea informatică referitor la cooperarea consolidată și la divulgarea probelor electronice. Convenția de la Budapesta stipulează accesul și exprimarea liberă în mediul online, dar în același timp impune anumite reguli, aplicabile în cazu...

Dezbaterea Centrului de Studii de Drept European: Protecția datelor și Registrul automatizat privind infractorii sexuali

La data de 28 septembrie 2023, studenții UMFST ”GE Palade”, din cadrul cercului studențesc Lex Criminis (Giulia Veciunca, Alexandra Deteșan, Ana Moise și Eduard Moldovan) au participat la dezbaterea ”Neconformitatea unor prelevări de probe ADN cu principiile dreptului Uniunii Europene” . Evenimentul sa desfășurat la sediul Institutului de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. Organizatorul principal al activității științifice a fost prof. univ. dr. Mihail-Daniel Șandru, iar keynote speakerii au fost conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu și av. Emanuel Drăgan.   Din notițele studenților participanți se rețin cele ce urmează. Profesorul Mihai Șandru a evidențiat următoarele: - principiile dreptului Uniunii Europene nu sunt enumerate explicit în actele juridice europene, iar tratatele UE trebuie corelate cu jurisprudența pentru a fi corect aplicate; - intervenția CJUE pentru dezvoltarea principiilor din diferite domenii este o substanțială, iar acestea ...