Treceți la conținutul principal

E VREMEA MULTUMIRILOR

Ecourile concursului Fiat Justitia sunt prezente in aceste zile motiv pentru care in calitate de observator direct (dupa cum se poate observa e vremea OBSERVATORILOR) doresc sa-mi exprim opinii, pareri cu privire la aceasta editie. Asa, la gura sobei pot sa constat ca o idee mareata se poate realiza si poate genera de-a lungul timpului modificari esentiale (cercul stie). M-am gindit sa ma opresc astazi la a adresa MULTE multumiri Cercului Juridic Ius Iuventutis. Si pentru ca acest Cerc poarta Nu doar un nume, ci mai multe, cred ca este firesc sa-i amintesc pe cei care au depus eforturi colosale pentru realizarea acestui concurs si fara de care acest concurs nu s-ar fi putut desfasura; Atti, Leda, Adina, Daniel Vale, Dani Sturdza. Ceea ce-i caracterizeaza pe toti e ceva firesc ; BUNATATEA, calitate pe care marea majoritate o regaseste doar in pragul sarbatorilor de iarna. In schimb la ei, aceasta calitate te loveste zi de zi. Se poate sa nu ma credeti, dar va rog sa incercati. Daca aveti nevoie vreodata de ajutor solicitati-l fie de la Atti, de la Leda, Adina, Daniel, sau Dani si o sa vedeti ca din NOU AM AVUT DREPTATE (sigur Cercul striga acest lucru in cor). De aceea vreau sa le MULTUMESC mult pentru ajutorul acordat, si sunt sigur ca in spatele meu se ascund multumirile celorlalti prieteni ( Nicu, Felix) precum si multumirile tuturor participantilor la editia a VI-a a Concursului Fiat Justitia.

Ma inclin cu respect in fata celor care au facut posibila o asemenea manifestare si chiar daca suna obsesiv va rog sa-mi dati voie sa-i amintesc inca odata: Atti, Leda, Adina, Daniel, Dani, Nicu si Felix.

Cu salutari A. Boanta

Comentarii

  1. „Observatorii” sunt mai mult decat atat.... ei au fost pe rand: profesori, mentori si sper ca pot sa spun - prieteni. Unii prin echilibru, altii prin capacitatea de a ne determina sa visam, unii prin indicarea principiilor, iar altii prin faptul ca ne-au aratat ca acestea nu sunt absolute şi ca pot fi adaptate atunci cand cauza este una corecta ... ei au format minti, spirite si caractere.
    Oare cum ar fi fost daca nu ar fi fost?
    Dar ce mai conteaza? Ce bine ca a fost...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate. şi articol…

Mai bine suspect decât învinuit

Proiectul noului Cod de procedura penală - calitatea de făptuitor - calitatea de suspect - calitatea de învinuit - evoluţii legislative


Înainte de pornirea procesului penal, cel ce a săvârşit infracţiunea are calitatea de făptuitor, această calitate fiind menţionată deseori în legea procesual penală (art. 200, 214, 215 C. proc. pen.). Făptuitorul, ca subiect al raportului juridic de conflict, devine, după declanşarea procesului penal, subiectul principal pasiv al raportului juridic procesual penal.
O dată cu începerea urmăririi penale împotriva făptuitorului, aceasta dobândeşte calitatea de învinuit (art. 229 C. proc. pen.). Spre deosebire de făptuitor, învinuitul, este subiect de drepturi şi obligaţii procesuale.
În Codul de procedură penală în vigoare (art. 229) se arată că persoana faţă de care se efectuează urmărirea penală se numeşte „învinuit” cât timp nu a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa.
Din cuprinsul dispoziţiilor art. 228 alin. 1, reiese că urmărirea penală poa…

Argumentarea lui Dahij în cauza Zelxa şi Asociaţia Spirituală a Cavalerilor Vechiului Agathirs vs. Agatis

Documentul poate fi descărcat de aici în format pdf
DESCRIEREA GENERALĂ A STATULUI AGATIS1. Statul Agatis a devenit un stat independent în anul 1975 sub denumirea de „Republica Federală Agatis”, situată pe un teritoriu asupra căruia de-a lungul istoriei şi-au exercitat suveranitatea diferite entităţi ale dreptului internaţional public. Astfel, în perioada medievală, populaţia situată pe teritoriului actualului stat Agatis, era organizată în cadrul cunoscutei Împărăţii a Agathirsului, aceasta fiind perioada de înflorire a statului. Cu toate acestea, în secolele XV-XVII, Împărăţia este supusă unui val masiv de migraţii ale unor popoare nomade venite dinspre estul continentului. În cele din urmă, slăbită economic şi militar, Împărăţia Agathirsului devine un stat cu o poziţie politică precară, nesustenabil etatic, într-o regiune supusă unor variate ameninţări. În acest context, fără a fi foarte clar firul istoric al evenimentelor, este cunoscut cert doar că în anul 1669 Regatul Anarcsis, u…