Treceți la conținutul principal

The fellowship of the blog

Şi astăzi – după ce a făcut o tură în jurul Soarelui – pământul nostru bătrân a ajuns iarăşi acolo unde era când într-o bună zi în reţeaua blogger s-a înregistrat iusiuventus.blogspot.com. În traducere acest lucru înseamnă că blogul are un an.

În acest an blogul a reprezentat câmpul de joacă a unui mic grup de oameni care cu o oarecare regularitate a postat articole, rezumate ale hotărârilor CEDO şi CJCE, a tradus hotărârea CIJ privind delimitarea platoului continental în Marea Neagră, a numărat cauzele României la CEDO pentru anul 2008, a organizat Ediţia a VI-a a concursului de pledoarii pe tema drepturilor omului Fiat Justitia şi a făcut multe altele. Acest grup de oameni se numeşte Cercul juridic Ius Iuventutis, habitatul lor natural fiind Universitatea „Petru Maior”, (mai ales biblioteca).

Membri grupului cred cu tărie în libertăţile protejate de art. 9, 10 şi 11 din Convenţia europeană şi sunt încă încrezători că demersurile lor au menirea de a transforma lumea în care trăiesc în una mai bună. Ei au intrat în lumea virtuală prin intermediul blogului care a devenit astfel un motiv de unitate şi de perfecţionare pentru ei.

Blogul a trecut testul primului an. Iar membri Cercului trebuie să fie conştienţi că au obligaţia de a o duce mai departe.

La Mulţi Ani http://iusiuventutis.blogspot.com !

Comentarii

  1. And so The fellowship of the blog (of the iusiuventutis blog) was created. La multi ani si la cat mai multe postari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cel mai bun blog! :) Ar merita o petrecere surpriza.

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani cu sanatate, sa ne dea blogul tot ce dorim - cauze CEDO, articole multe - la multi megabytes sa-l marim!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce multe lucruri s-au schimbat de atunci. As mai vrea sa fie o data 23 aprilie 2008.
    Dar blogul a fost unul dintre lucrurile bune.
    La multi ani!

    L.

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani din partea celui mai nou membru al Cercului. Abia astept sa preiau functia de presedinte pe cale ereditara.
    I.B si A.B

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pentru ce ati realizat pana acum. Keep up the good work!
    Ionut Militaru

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate. ...

Convenția privind criminalitatea informatică(Budapesta, 2001)

               Convenția de la Budapesta a fost negociată de statele membre ale Consiliului Europei, Canada, USA, Japonia, Africa de Sud, astfel încât are valențele unui tratat să-i spunem „transeuropean”.   În momentul de față sunt 68 de state părți - https://www.coe.int/en/web/conventions/full-list?module=signatures-by-treaty&treatynum=224, care fie au ratificat fie au aderat la această convenție, impactul global fiind extrem de previzibil. La această Convenție, în 2003, în urma cu 20 de ani, s-a adoptat primul Protocol privind rasismul comis prin intermediul sistemelor electronice. În 2022, a fost adoptat și supus spre ratificare cel de-Al doilea Protocol adițional la Convenția privind criminalitatea informatică referitor la cooperarea consolidată și la divulgarea probelor electronice. Convenția de la Budapesta stipulează accesul și exprimarea liberă în mediul online, dar în același timp impune anumite reguli, aplicabile în cazu...

Dezbaterea Centrului de Studii de Drept European: Protecția datelor și Registrul automatizat privind infractorii sexuali

La data de 28 septembrie 2023, studenții UMFST ”GE Palade”, din cadrul cercului studențesc Lex Criminis (Giulia Veciunca, Alexandra Deteșan, Ana Moise și Eduard Moldovan) au participat la dezbaterea ”Neconformitatea unor prelevări de probe ADN cu principiile dreptului Uniunii Europene” . Evenimentul sa desfășurat la sediul Institutului de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. Organizatorul principal al activității științifice a fost prof. univ. dr. Mihail-Daniel Șandru, iar keynote speakerii au fost conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu și av. Emanuel Drăgan.   Din notițele studenților participanți se rețin cele ce urmează. Profesorul Mihai Șandru a evidențiat următoarele: - principiile dreptului Uniunii Europene nu sunt enumerate explicit în actele juridice europene, iar tratatele UE trebuie corelate cu jurisprudența pentru a fi corect aplicate; - intervenția CJUE pentru dezvoltarea principiilor din diferite domenii este o substanțială, iar acestea ...