Treceți la conținutul principal

Bulfinsky î. României (hotărâre din 1 iunie 2010)

La originea cauzei se află cererea nr.28823/04 înaintată împotriva României de către dl. Cristian Răzvan Bulfinsky, în data de 2 iulie 2004, în baza art.34 din Convenţie

ÎN FAPT
La începutul lunii aprilie 2002, organele responsabile de lupta împotriva crimei organizate şi traficului de droguri au primit informaţii despre faptul ca reclamantul împreună cu 2 prieteni, P.T şi D.C., sunt implicaţi în traficul de droguri. În acea perioadă, reclamantul şi D.C. erau studenţi. În 18 aprilie 2002 poliţia a primit autorizaţie din partea procurorului pentru a utilize agenţi sub acoperire şi un colaborator pentru a investiga pretinsele activităţi infracţionale. Agenţi sub acoperire sunt “Toni” şi “Sven”(Alex) iar colaboratorul “Gotti” au primit autorizaţia de a participa la operaţiune.

Evenimentele necontestate din 29 aprilie 2002
În acea zi, Sven s-a întâlnit cu reclamantul, D.C. şi P.T. la restaurantul “E”, stabilind să se întâlnească mai târziu. La ora 21.15, reclamantul şi P.T. erau cu Alex(Sven) pe terasa restaurantului “M” iar D.C. stătea la o masă alăturată, împreună cu câţiva prieteni, când, mai mulţi ofiţeri de poliţie îmbrăcaţi în civil, s+au ridicat de la celelalte mese şi i-au arestat pe suspecţi. O pungă galbenă de plastic a fost luată de sub masa reclamantului iar conţinutul său verificat: poliţia a găsit o pâine iar sub aceasta erau mai multe pachete învelite cu bandă maro care conţineau 2,016 tablete albe, ulterior dovedind-se ca fiind ecstasy.
Acuzaţia

Reclamantul şi prietenii săi au fost arestaţi şi au fost deţinuţi pe tot parcursul procedurilor, fiind acuzaţi de trafic de droguri. D.C. şi P.T. împreună cu 2 martori au fost audiaţi la parchet, unde au fost analizate şi declaraţile scrise date de Toni şi Sven(Alex). De asemenea, au fost cercetate apartamentele reclamantului si ale lui DC, fără însă să fie găsite alte droguri sau substanţe ilegale.

Judecata în primă instanţă
Mai multe audieri au loc la Tribunalul Bucureşti. Cei 3 acuzaţi neagă însă implicarea lor în traficul de droguri şi au susţinut în mod repetat că şi Gotti a fost prezent la întâlnirea de la restaurantul M, iar punga de plastic ar fi aparţinut acestui, evenimentele de la restaurantul”E” fiind o înscenare. Avocaţii reclamanţilor au insistat asupra importanţei audierii lui Gotii în faţa instanţei. De asemenea, au solicitat să fie luate amprente de pe punga de plastic şi pachetele în care se aflau tabletele. În final, au cerut o confruntare între reclamanţi pentru a putea dovedi faptul că poliţia a pus presiunea asupra lor şi le-a făcut promisiuni pentru a obţine declaraţiile iniţiale.
Fărăr a fi administrate aceste probe, reclamanţi au fost condamnaţi de tribunalul Bucureşti pentru trafic de droguri la 4 ani de închisoare.
Apelul
Hotărârea Tribunalului a fost atacată cu apel, avocatul reclamanţilor susţinând că drogurile îi aparţin lui Gotii. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia Tribunalului însă a schimbat pedeapsa la 6 ani de închisoare. Recursul a fost respins de ÎCCJ în data de 20 aprilie 2004.
ÎN DREPT
Reclamanţi s-au plâns de încălcarea dreptului la un proces echitabil, a art. 6 para.1 şi 3, în cadru procedurilor penale desfăşurate împotriva lor.
Evaluarea Curţii
Conform jurisprudenţei recente, Curtea a statuat că rolul său nu este acela de a determina dacă unele probe au fost obţinute ilegal, ci să examineze dacă aceste ilegalităţi nu au condus la încălcări ale unor drepturi protejate de convenţie. Astfel, Curtea trebuie să examineze calitatea hotărârilor naţionale asupra pretinsei înscenări pentru a se asigura că drepturile reclamantului au fost protejate în mod corespunzător.(vezi Ramanauskas î. Lituaniei, Malinias î. Lituaniei, Bzkov î. Rusiei).
Instanţa naţională s-a bazat doar pe probele obţinute în timpul investigaţilor. Instanţa nu a răspuns cererii apărării referitoare la implicare lui Gotti în aceste evenimente sau asupra cereri de a se recolta amprente de pe pungă şi pachete.Mai mult, instanţă nu i-a audiat pe agenţii sub acoperire, astfel că apărarea nu a avut posibilitatea de ai audia. În lumina celor susţinute de apărare, instanţa nu putea asigura corectitudinea şi egalitatea armelor, fără să-l audieze pe Gotti şi fărăr posibilitatea audieri, chiar şi în scris, a poliţiştilor sub acoperire.
Curtea nu poate statua că declaraţia dată în faţa instanţei trebuie să primeze celor făcute în timpul investigaţiilor, chiar dacă acestea sunt în conflict. Cu toate acestea, Curtea consideră că motivare Tribunalului pentru a justifica priotatea declaraţiei făcute în faţa investigatorilor poate fi o încălcare a dreptului la apărare.
În concluzie, Curtea constată că instanţele naţionale nu au examinat suficient faptele susţinute de apărare, există o încălcare a art.6 para.1 din Convenţie.
În ceea ce priveşte celelalte susţineri ale reclamantului, referitoare la art.3, 7 şi 14, Curtea consideră că sunt doar o reiterare a celor examinate la art.6. În plus, Curtea statuează că este impotant pentru art.3, ca executarea pedepsei în sine şi nu doar condamnare să fie umilitoare pentru reclamant, dar în acest caz nu există o astfel de umilinţă. Fapta pentru care a fost condamnat reclamantul este prevăzută de lege, astfel că plângerea făcută în baza art.7 este nefondată. În ceea ce priveşte plângerea făcută în baza art.5 din Convenţie, Curtea constată ca periada de detenţie preventivă a încetat prin condamnarea din 15 aprilie 2003, expirând astfel termenul de 6 luni. Astfel Curtea nu a găsit nici o încălcare a celorlante drepturi protejate de Convenţie

Despăgubiri

Deoarece Curtea a stabilit o încălcare a drepturilor protejate de Convenţie, în baza prevederilor Codului de Procedură Penală, reclamantul are dreptul de a redeschide procedurile la nivel naţional.
Curtea acordă 10000 de euro cu titlu de despăgubiri morale.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate.

VÂNZAREA CU PACT DE RĂSCUMPĂRARE

Pactul de răscumpărare este un contract accesoriu consemnat în acelaşi înscris sau într-un înscris separat, considerat însa de părţi ca făcând parte integranta din înscrisul principal, prin care vânzătorul îşi rezervă dreptul de a redobândi bunul vândut, într-un anumit termen, restituind cumpărătorului preţul plătit şi cheltuielile ocazionate [1] . Vânzarea cu pact de răscumpărare era cunoscută şi în dreptul roman. În acea perioadă, pactul de răscumpărare dădea naştere numai unui drept de creanţă în favoarea vânzătorului, în baza căruia cumpărătorul era obligat ca, la termenul stabilit, să revândă bunul cumpărat. Deci, prin tradiţiunea bunului – mancipatio in iure cessio , cumpărătorul devenea proprietar asupra bunului, dar şi debitor al obligaţiei de a revinde bunul respectiv, la termen, vânzătorului. V ânzarea cu pact de răscumpărare era concepută în termenii juridici corespunzători pentru două contracte distincte, întrucât în acea perioadă era negată cvasiunanim posibilitatea tr

Dezbaterea Centrului de Studii de Drept European: Protecția datelor și Registrul automatizat privind infractorii sexuali

La data de 28 septembrie 2023, studenții UMFST ”GE Palade”, din cadrul cercului studențesc Lex Criminis (Giulia Veciunca, Alexandra Deteșan, Ana Moise și Eduard Moldovan) au participat la dezbaterea ”Neconformitatea unor prelevări de probe ADN cu principiile dreptului Uniunii Europene” . Evenimentul sa desfășurat la sediul Institutului de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. Organizatorul principal al activității științifice a fost prof. univ. dr. Mihail-Daniel Șandru, iar keynote speakerii au fost conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu și av. Emanuel Drăgan.   Din notițele studenților participanți se rețin cele ce urmează. Profesorul Mihai Șandru a evidențiat următoarele: - principiile dreptului Uniunii Europene nu sunt enumerate explicit în actele juridice europene, iar tratatele UE trebuie corelate cu jurisprudența pentru a fi corect aplicate; - intervenția CJUE pentru dezvoltarea principiilor din diferite domenii este o substanțială, iar acestea se î