Treceți la conținutul principal

FIAT JUSTITIA 2013

Dragi profesori și studenți,

În continuarea tradiției deja consacrate, avem plăcerea de a anunța cea de-a IX.-a ediție a concursului național de pledoarii de drepturile omului „Fiat Justitia”.

Concursul va avea următorul program de desfășurare:

1. Înscrierea echipelor: 28 februarie - 8 martie 2013
2. Anunțarea calității procesuale a echipelor: 9 martie 2013 
         a) Întrebările echipelor cu privire la caz: 10 martie - 15 martie 2013
         b) Elaborarea clarificărilor: 16 martie - 24 martie 2013
         c) Publicarea clarificărilor: 24 martie 2013
3. Predarea memoriilor: 14 aprilie 2013, ora 20:00
4. Pregătirea pledoariilor: 14 aprilie - 19 aprilie 2013
5. Primirea memoriilor echipelor adverse de către echipele participante: 14 aprilie 2013
6. Faza preliminară: 20 aprilie 2013
7. Marea finală: 21 aprilie 2013

Înscrierile se pot face la secretariatul departamentului de Științe Juridice și Administrative, sala C33 din cadrul Universității „Petru Maior” și prin email la fiatjustitia2013@yahoo.com.







Dacă doriți să vă înscrieți prin email, vă rugăm să specificați următoarele date:
  • Numele echipei;
  •  Persoana de contact: nume, prenume, telefon, adresa de email;
  • Membrii echipei: nume, prenume, anul de studiu și instituția de învățământ;
  • Coordonator: nume, prenume, funcția.
Echipele trebuie să fie formate din 3 sau 2 membri (2 peldanți și un consilier). Concursul are două faze: faza scrisă (elaborarea memoriilor potrivit calității procesuale) și  faza orală (susținerea pledoariilor).

Taxa de înscriere este de 90 RON.

Echipei câștigătoare i se oferă un stagiu de o lună la București în cadrul unei autorități publice. Cazarea este asigurată. 

De asemenea, câștigătorii vor primi un abonament pe un an la Revista Forumul Judecătorilor, un set complet de volume ale Editurii Universitare Hotărârile CEDO în cauzele împotriva României - 1994-2010 - Analiză, consecințe, autorități potențial responsabile (7 volume)”, precum și acces pentru un an la programul legislativ JurisclasorCEDO  - grație partenerilor noștri de la Editura Universitară și ARDAE.

Vă așteptăm că drag pentru că doar împreună putem făuri o experiență de neuitat! 

 

Comentarii

  1. de ce exista interlopi cu legitimatie de la stat care nu au raspundere juridica ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am incercat de 3 ori sa trimit fisa de inscriere pe adresa de e-mail fiatjustitia2013@yahoo.com si de fiecare data am primit un mail de raspuns de la yahoo care ma anunta ca mailul nu a putut fi trimis intrucat adresa de e-mail este inexistenta. Exista o alta adresa e e-mail, valabila, la care pot trimite fisa de inscriere la concursul Fiat Justitia?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate.

Tinerii cercetători-studenți voluntari la Centrul de Protecția a Datelor din cadrul UMFST ”G.E.Palade”, participanți la Conferința internațională OCTOPUS 2023(13-15 decembrie 2023, București)(I)

La data de 13 decembrie 2023 am participat cu o delegație de 3 studenți(Giulia Veciunca, Alexandra Deteșan și Eduard Moldovan), de la specializarea drept, la cea mai importantă conferință internațională organizată de Consiliul Europei, la București, sub auspiciile Convenției privind criminalitatea informatică( Convention on Cybercrime – ETS 185). Conferința se desfășoară în frumoasele săli ale Palatului Parlamentului din București, reunind participanți de pe toate continentele lumii. Sunt numeroase aspecte care s-au discutat, astfel că în această „scurtă scriere”, doar am să punctez câteva chestiuni pe care le-am considerat mai aparte ori mai profunde. Este extrem de important pentru început de știut că, dincolo de importanța Convenției de la Budapesta și a Protocoalelor adiționale, în ceea ce privește combaterea criminalității de zi cu zi, precum pornografia infantilă și multe alte infracțiuni, orientarea strategică principală la momentul de față este către dovedirea infracțiuni

Convenția privind criminalitatea informatică(Budapesta, 2001)

               Convenția de la Budapesta a fost negociată de statele membre ale Consiliului Europei, Canada, USA, Japonia, Africa de Sud, astfel încât are valențele unui tratat să-i spunem „transeuropean”.   În momentul de față sunt 68 de state părți - https://www.coe.int/en/web/conventions/full-list?module=signatures-by-treaty&treatynum=224, care fie au ratificat fie au aderat la această convenție, impactul global fiind extrem de previzibil. La această Convenție, în 2003, în urma cu 20 de ani, s-a adoptat primul Protocol privind rasismul comis prin intermediul sistemelor electronice. În 2022, a fost adoptat și supus spre ratificare cel de-Al doilea Protocol adițional la Convenția privind criminalitatea informatică referitor la cooperarea consolidată și la divulgarea probelor electronice. Convenția de la Budapesta stipulează accesul și exprimarea liberă în mediul online, dar în același timp impune anumite reguli, aplicabile în cazuri speciale, care trebuie respectate de oricine a