Treceți la conținutul principal

Introducere în criminalistica informatică_Lecția 1_ Ce este calculatorul

Prezentul demonstrează că cele mai multe informații se găsesc stocate pe dispozitive electronice, cunoscute sub denumirea de calculatoare. Informațiile sunt sursa principală a probelor, așa că orice criminalist informatic trebuie să cunoască prima dată care este „casa” în care „sunt găzduite” aceste informații. De aceea, începutul lecțiilor de criminalistică informatică debutează cu prezentarea calculatorului.

Ce este un calculator?/Elementele de bază ale unui calculator(HARDWARE/SOFTWARE).

În cuvinte foarte simple și scurte, un calculator este un dispozitiv electronic, care stochează și procesează informații.

Acesta stochează informații(sau date) într-un mod organizat și este capabil să le recupereze.

Astfel de date sau informații pot fi prezentate de calculator în mai multe formate, cum ar fi un text, un videoclip, un fișier muzical sau alte tipuri.

Un calculator este capabil să traducă datele respective în instrumente de comunicare, cum ar fi  e-mailurile sau aplicațiile de comunicare video și vocală.

Sistemul informatic și datele informatice sunt definite:

●,,sistem informatic’’ desemnează orice dispozitiv izolat sau ansamblu de dispozitive interconectate ori aflate în legătură care asigură ori dintre care unul sau mai multe elemente asigură, prin executarea unui program, prelucrarea automată a datelor.

●,,date informatice’’ desemnează orice reprezentare de fapte, informații sau concepte sub o formă adecvată prelucrării într-un sistem informatic, inclusiv un program capabil să determine executarea unei funcții de către un sistem informatic.

Elementele de bază ale unui calculator:

HARDWARE/SOFTWARE

Toate calculatoarele au două componente esențiale: hardware și software.

Hardware-ul este partea fizică vizibilă a calculatorului:

Carcasa care conține totul și alte componente cum ar fi placa de bază, procesorul, dispozitivul de stocare a memoriei sau memoria RAM.

Alte piese hardware importante și mai vizibile  pe care sigur le veți recunoaște, sunt: tastatura sau mouse-ul calculatorului.

Componentele de bază ale unui calculator

Toate calculatoarele trebuie să aibă, cel puțin, următoarele componente hardware esențiale, pentru a putea funcționa.

dispozitivul cu memorie RAM( Random-Acces Memory) este o piesă hardware, care stochează date temporar, atunci când calculatorul este pornit, în timp ce procesorul le folosește și le șterge atunci când calculatorul este oprit.

o unitate de alimentare, care furnizează electricitate dispozitivului(un calculator care funcționează fără electricitate nu a fost încă inventat…).

placa de bază, care este o piesă hardware care asigură conexiunea între toate componentele hardware ale calculatorului și, de asemenea, cu alte dispozitive(de exemplu, periferice, cum ar fi un monitor sau o imprimantă).

dispozitive de stocare, cum ar fi un hard drive(HDD) sau o unitate cu cipuri(SSD), care stochează datele permanent.

procesorul(sau UCP, adică unitatea centrală de procesare), care este componenta ce procesează intrările primite de la software-ul calculatorului și, de asemenea, de la piesele hardware.

 

Cealaltă componentă a calculatorului este software-ul

Software-ul este o listă de instrucțiuni care urmează a fi efectuate de  hardware.

Puteți programa hardware-ul să facă ceea ce doriți- software-ul este, astfel, cunoscut, drept programe de calculator.

Toate calculatoarele au programe(sau software) în interior, cum ar fi procesoare de text, care vă permit să introduceți texte sau jocuri, să jucați jocuri video.

Tot ceea ce faceți  într-un calculator, sau cu ajutorul unui calculator, este realizat de un program și se bazează atât pe software, cat și pe hardware.

Printre altele, trebuie evidențiate două tipuri de software:

Sisteme de operare și browsere web.

Un sistem de operare este un program care permite hardware-ului să comunice cu toate celelalte programe instalate în  calculator.

Fără acesta, calculatorul, nu ar putea funcționa.

Astfel, toate calculatoarele au un sistem de operare.

Există diferite tipuri de sisteme de sisteme de operare, în funcție de tipul de calculator sau dispozitiv: Microsoft Windows, macOS Apple, Chrome OS, Android sau LINUX.

Un browser web este un program care vă permite să accesați și să explorați pagini de pe World Wide Web.

Fără un browser nu puteți naviga pe internet.

Exemple de browsere web sunt Internet Explorer, sau Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome sau Opera.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate. ...

Convenția privind criminalitatea informatică(Budapesta, 2001)

               Convenția de la Budapesta a fost negociată de statele membre ale Consiliului Europei, Canada, USA, Japonia, Africa de Sud, astfel încât are valențele unui tratat să-i spunem „transeuropean”.   În momentul de față sunt 68 de state părți - https://www.coe.int/en/web/conventions/full-list?module=signatures-by-treaty&treatynum=224, care fie au ratificat fie au aderat la această convenție, impactul global fiind extrem de previzibil. La această Convenție, în 2003, în urma cu 20 de ani, s-a adoptat primul Protocol privind rasismul comis prin intermediul sistemelor electronice. În 2022, a fost adoptat și supus spre ratificare cel de-Al doilea Protocol adițional la Convenția privind criminalitatea informatică referitor la cooperarea consolidată și la divulgarea probelor electronice. Convenția de la Budapesta stipulează accesul și exprimarea liberă în mediul online, dar în același timp impune anumite reguli, aplicabile în cazu...

Dezbaterea Centrului de Studii de Drept European: Protecția datelor și Registrul automatizat privind infractorii sexuali

La data de 28 septembrie 2023, studenții UMFST ”GE Palade”, din cadrul cercului studențesc Lex Criminis (Giulia Veciunca, Alexandra Deteșan, Ana Moise și Eduard Moldovan) au participat la dezbaterea ”Neconformitatea unor prelevări de probe ADN cu principiile dreptului Uniunii Europene” . Evenimentul sa desfășurat la sediul Institutului de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. Organizatorul principal al activității științifice a fost prof. univ. dr. Mihail-Daniel Șandru, iar keynote speakerii au fost conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu și av. Emanuel Drăgan.   Din notițele studenților participanți se rețin cele ce urmează. Profesorul Mihai Șandru a evidențiat următoarele: - principiile dreptului Uniunii Europene nu sunt enumerate explicit în actele juridice europene, iar tratatele UE trebuie corelate cu jurisprudența pentru a fi corect aplicate; - intervenția CJUE pentru dezvoltarea principiilor din diferite domenii este o substanțială, iar acestea ...