Treceți la conținutul principal

CONCURS DE REFERATE

În calitate de administratori ai prezentului blog ne revine deosebita onoare de a anunţa lansarea unui concurs de către cercul cu profil juridic IUS IUVENTUTIS. Concursul de referate se va desfăsura în perioada 1 august 10 septembrie, câstigătorul va fi anunţat la data de 15 septembrie, iar totul se va desăşura în strictă conformitate cu Regulamentul de mai jos.


REGULAMENT DE DESFĂSURARE

1. Concursul de referate este organizat de către Cercul IUS IUVENTUTIS şi se adresează studenţilor şi masteranzilor Universităţii Petru Maior, specializările cu profil juridic.

2. Concursul constă în elaborarea de către fiecare participant a unui articol, referat, având un subiect dintr-unul din domeniile dreptului comunitar, a dreptului internaţional public sau a drepturilor omului. Articolul nu trebuie să depăşească 3 pagini (A4, caractere 12, Times New Roman, Justified) şi trebuie să prezinte un subiect de actualitate.
3. Articolele înscrise în concurs vor fi publicate pe blogul Cercului, afară numai de cele pe care Administratorul le consideră necorespunzătoare pentru publicare.

4. Înscrierea se face prin trimiterea articolului cu precizarea numelui, prenumelui şi a anului de studiu a autorului. De asemenea este de preferat să vă alegeţi şi să ne comunicaţi un pseudonim. Lucrări anonime nu vor fi acceptate.

5. Administratorul îşi rezervă dreptul de a verifica prin mijloace specifice dacă o anumită lucrare aparţine pretinsului autor. Administratorul poate exclude lucrările pe care le consideră plagiate.

6. Fiecare lucrare va fi punctată la o scară de la 0 la 100 de puncte:
5 puncte pentru respectare cerinţelor de redactare
5 puncte pentru modul de redactare
15 puncte pentru originalitatea temei
15 puncte pentru actualitatea temei
20 puncte pentru calitatea şi cantitatea utilă a surselor bibliografice utilizate
30 puncte pentru rigurozitate ştiinţifică

7. Premiul pentru cea mai bună lucrare constă în acordarea sumei de 500 RON şi va fi acordată autorului articolului care primeşte cel mai mare punctaj. În cazul în care nu sunt întrunite cerinţele amintite de către nici un concurent, nu se va acorda premiu.
8. Materialele se vor trimite la adresa de email iusiuventutis2008@yahoo.com până la data de 10 septembrie 2008, ora 24:00. De asemenea, această adresă poate fi utilizată pentru obţinerea diferitelor informaţii în cazul unor nelămuriri.

Comentarii

  1. Mă bucură foarte mult faptul că în această perioadă de vacanţă universitară, există totuşi înţelegerea din partea studenţilor cercului a ideii că timpul liber se poate petrece şi prin creaţie. Cu siguranţă, acest concurs va fi util şi celor care intenţionează să se pregătească pentru concursul tradiţional de pledoarii juridice Ius iuventutis. (Dahij)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate.

VÂNZAREA CU PACT DE RĂSCUMPĂRARE

Pactul de răscumpărare este un contract accesoriu consemnat în acelaşi înscris sau într-un înscris separat, considerat însa de părţi ca făcând parte integranta din înscrisul principal, prin care vânzătorul îşi rezervă dreptul de a redobândi bunul vândut, într-un anumit termen, restituind cumpărătorului preţul plătit şi cheltuielile ocazionate [1] . Vânzarea cu pact de răscumpărare era cunoscută şi în dreptul roman. În acea perioadă, pactul de răscumpărare dădea naştere numai unui drept de creanţă în favoarea vânzătorului, în baza căruia cumpărătorul era obligat ca, la termenul stabilit, să revândă bunul cumpărat. Deci, prin tradiţiunea bunului – mancipatio in iure cessio , cumpărătorul devenea proprietar asupra bunului, dar şi debitor al obligaţiei de a revinde bunul respectiv, la termen, vânzătorului. V ânzarea cu pact de răscumpărare era concepută în termenii juridici corespunzători pentru două contracte distincte, întrucât în acea perioadă era negată cvasiunanim posibilitatea tr

Tinerii cercetători-studenți voluntari la Centrul de Protecția a Datelor din cadrul UMFST ”G.E.Palade”, participanți la Conferința internațională OCTOPUS 2023(13-15 decembrie 2023, București)(I)

La data de 13 decembrie 2023 am participat cu o delegație de 3 studenți(Giulia Veciunca, Alexandra Deteșan și Eduard Moldovan), de la specializarea drept, la cea mai importantă conferință internațională organizată de Consiliul Europei, la București, sub auspiciile Convenției privind criminalitatea informatică( Convention on Cybercrime – ETS 185). Conferința se desfășoară în frumoasele săli ale Palatului Parlamentului din București, reunind participanți de pe toate continentele lumii. Sunt numeroase aspecte care s-au discutat, astfel că în această „scurtă scriere”, doar am să punctez câteva chestiuni pe care le-am considerat mai aparte ori mai profunde. Este extrem de important pentru început de știut că, dincolo de importanța Convenției de la Budapesta și a Protocoalelor adiționale, în ceea ce privește combaterea criminalității de zi cu zi, precum pornografia infantilă și multe alte infracțiuni, orientarea strategică principală la momentul de față este către dovedirea infracțiuni