Treceți la conținutul principal

Pregătire pentru magistratură

Stimaţi studenţi,
Cercul Ius Iuventutis organizează în această perioadă întâlniri de pregătire pentru examen în magistratură.
Această iniţiativă este o provocare şi pentru Cercul de drept Ius Iuventutis, însă cu ajutorul dvs. o vom scoate la capăt. Iniţiativa are la bază dorinţa de a ne îndeplini cu toţii datoria, astfel cum o datorie trebuie să se reflecte în finalitatea îndeplinirii ei: prin rezultate. Ca urmare, se deschide o nouă perspectivă pentru membrii Cercului Ius Iuventutis: necesitatea orientării studenţilor care îşi doresc să devină magistraţi.
Pentru atingerea obiectivelor va exista un program lunar de întâlniri, iar participanţii trebuie să fie studenţi din anii terminali ai Universităţii Petru Maior, ori absolvenţi ai acestei Universităţi. Excepţiile trebuie aprobate de preşedintele Cercului.
În fiecare lună va fi afişat un orar de pregătire, iar cu prilejul întâlnirilor vor fi date teste grilă, vor fi corectate şi explicate ulterior subiectele.
Detalii despre program pot fi obţinute cu prilejul primei întâlniri, deocamdată fiind sufiecient să cunoaşteeţi bibliografia şi tematica pentru luna octombrie.
Orarul lunii octombrie este următorul:
11 octombrie, orele 15,30 - 22,00 Drept civil
18 octombrie, 0rele 15,30 - 22,00 Drept procesuaal civil
25 octombrie, orele 15,30 - 22,00 Drept penal şi drept procesuaal penal
31 octombrie, orele 16,00 - 22,00 organizare judiciară

Tematica concretă pe disciplinele de mai sus o puteţi lua de pe internet, corespunzătoare examenului pentru magistratura ce se va desfăşura la data de 2 noiembrie 2008.
Locul de întâlnire va fi în curtea Universităţii Petru Maior, la sediul din str. Nicolae Iorga, cu 5 minute înainte de începerea programului anunţat.
Vă dorim succes şi încredere şi ... să ne ajute .... toţi!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate.

VÂNZAREA CU PACT DE RĂSCUMPĂRARE

Pactul de răscumpărare este un contract accesoriu consemnat în acelaşi înscris sau într-un înscris separat, considerat însa de părţi ca făcând parte integranta din înscrisul principal, prin care vânzătorul îşi rezervă dreptul de a redobândi bunul vândut, într-un anumit termen, restituind cumpărătorului preţul plătit şi cheltuielile ocazionate [1] . Vânzarea cu pact de răscumpărare era cunoscută şi în dreptul roman. În acea perioadă, pactul de răscumpărare dădea naştere numai unui drept de creanţă în favoarea vânzătorului, în baza căruia cumpărătorul era obligat ca, la termenul stabilit, să revândă bunul cumpărat. Deci, prin tradiţiunea bunului – mancipatio in iure cessio , cumpărătorul devenea proprietar asupra bunului, dar şi debitor al obligaţiei de a revinde bunul respectiv, la termen, vânzătorului. V ânzarea cu pact de răscumpărare era concepută în termenii juridici corespunzători pentru două contracte distincte, întrucât în acea perioadă era negată cvasiunanim posibilitatea tr

Dezbaterea Centrului de Studii de Drept European: Protecția datelor și Registrul automatizat privind infractorii sexuali

La data de 28 septembrie 2023, studenții UMFST ”GE Palade”, din cadrul cercului studențesc Lex Criminis (Giulia Veciunca, Alexandra Deteșan, Ana Moise și Eduard Moldovan) au participat la dezbaterea ”Neconformitatea unor prelevări de probe ADN cu principiile dreptului Uniunii Europene” . Evenimentul sa desfășurat la sediul Institutului de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. Organizatorul principal al activității științifice a fost prof. univ. dr. Mihail-Daniel Șandru, iar keynote speakerii au fost conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu și av. Emanuel Drăgan.   Din notițele studenților participanți se rețin cele ce urmează. Profesorul Mihai Șandru a evidențiat următoarele: - principiile dreptului Uniunii Europene nu sunt enumerate explicit în actele juridice europene, iar tratatele UE trebuie corelate cu jurisprudența pentru a fi corect aplicate; - intervenția CJUE pentru dezvoltarea principiilor din diferite domenii este o substanțială, iar acestea se î