Treceți la conținutul principal

Pregătire pentru magistratură

Stimaţi studenţi,
Cercul Ius Iuventutis organizează în această perioadă întâlniri de pregătire pentru examen în magistratură.
Această iniţiativă este o provocare şi pentru Cercul de drept Ius Iuventutis, însă cu ajutorul dvs. o vom scoate la capăt. Iniţiativa are la bază dorinţa de a ne îndeplini cu toţii datoria, astfel cum o datorie trebuie să se reflecte în finalitatea îndeplinirii ei: prin rezultate. Ca urmare, se deschide o nouă perspectivă pentru membrii Cercului Ius Iuventutis: necesitatea orientării studenţilor care îşi doresc să devină magistraţi.
Pentru atingerea obiectivelor va exista un program lunar de întâlniri, iar participanţii trebuie să fie studenţi din anii terminali ai Universităţii Petru Maior, ori absolvenţi ai acestei Universităţi. Excepţiile trebuie aprobate de preşedintele Cercului.
În fiecare lună va fi afişat un orar de pregătire, iar cu prilejul întâlnirilor vor fi date teste grilă, vor fi corectate şi explicate ulterior subiectele.
Detalii despre program pot fi obţinute cu prilejul primei întâlniri, deocamdată fiind sufiecient să cunoaşteeţi bibliografia şi tematica pentru luna octombrie.
Orarul lunii octombrie este următorul:
11 octombrie, orele 15,30 - 22,00 Drept civil
18 octombrie, 0rele 15,30 - 22,00 Drept procesuaal civil
25 octombrie, orele 15,30 - 22,00 Drept penal şi drept procesuaal penal
31 octombrie, orele 16,00 - 22,00 organizare judiciară

Tematica concretă pe disciplinele de mai sus o puteţi lua de pe internet, corespunzătoare examenului pentru magistratura ce se va desfăşura la data de 2 noiembrie 2008.
Locul de întâlnire va fi în curtea Universităţii Petru Maior, la sediul din str. Nicolae Iorga, cu 5 minute înainte de începerea programului anunţat.
Vă dorim succes şi încredere şi ... să ne ajute .... toţi!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate. ...

Convenția privind criminalitatea informatică(Budapesta, 2001)

               Convenția de la Budapesta a fost negociată de statele membre ale Consiliului Europei, Canada, USA, Japonia, Africa de Sud, astfel încât are valențele unui tratat să-i spunem „transeuropean”.   În momentul de față sunt 68 de state părți - https://www.coe.int/en/web/conventions/full-list?module=signatures-by-treaty&treatynum=224, care fie au ratificat fie au aderat la această convenție, impactul global fiind extrem de previzibil. La această Convenție, în 2003, în urma cu 20 de ani, s-a adoptat primul Protocol privind rasismul comis prin intermediul sistemelor electronice. În 2022, a fost adoptat și supus spre ratificare cel de-Al doilea Protocol adițional la Convenția privind criminalitatea informatică referitor la cooperarea consolidată și la divulgarea probelor electronice. Convenția de la Budapesta stipulează accesul și exprimarea liberă în mediul online, dar în același timp impune anumite reguli, aplicabile în cazu...

ZileDeAlegeriRomânia. Opinie. Întreaga responsabilitate revine autorului opiniei

  Hotărârea CCR de anulare a alegerilor a generat Comoția Cerebrală a Democrației din România, iar ulterior Ne găsim în Comă Indusă!   I.                 Democrația nu este un sistem juridic și nu este un sistem neapărat echitabil! - „Nu este nimeni drept, nici unul măcar.” (Romani 3:10) Democrația, din unghiul specific al alegerii unui președinte, aduce în discuție în zilele noastre două drepturi: dreptul de a vota și dreptul de a fi ales . Dacă dreptul de a vota este unul extrem de bine protejat juridic, aceasta însemnând că fiecare persoană va avea garanția că ceea ce crede asupra unui candidat se poate materializa într-un vot valabil, pentru că acesta este secret și este numărat de sistem, cu totul alta este situația dreptului politic de a fi ales. În acest din urmă caz, este necesar și firesc să se afișeze candidatul căruia votul îi va fi atribuit. Altfel, democrația nu are vreun sens afir...