Treceți la conținutul principal

premiul cel mare: 5000 Euro

Stimaţi studenţi,
Cu ocazia acestui început de an universitar, precum transhumanţa din balada Mioriţa - am citat pe cineva, Cercul de drept Ius Iuventutis devine aproape vizibil şi palpabil.
Acest anunţ îi priveşte îndeosebi pe acei studenţi pe care încă nu-i cunoaştem, dar am vrea să-i cunoaştem.
Pentru acest motiv, trebuie să ştiţi că există două concursuri internaţionale de prestigiu, care presupun participarea unor pledanţi fie la Haga (concursul Telders), fie la Washington (concursul Jessup). Ambele se desfăşoară primăvara, în lunile martie-aprilie. Pentru a participa este nevoie în principiu de cel puţin 4 studenţi care să cunoască bine limba engleză. Date despre concurs găsiţi pe google dacă veţi căuta. Detalii despre pregătirea pentru acest concurs puteţi obţine de la preşedintele Cercului, lectorul Adrian Boantă. Pentru a participa la faza internaţională trebuie să câştigi faza naţională a concursului, ceea ce este foarte greu atât din punct de vedere al nivelului de pregătire de care trebuie să dai dovadă, cât şi datorită faptului că organizatorii sunt şi ei oameni şi, în consecinţă, supuşi greşelilor.
În fine, ceea ce vroiam să vă anunţ este că echipa care se califică la faza internaţională va primi un premiu de 5000 de Euro. Aceasta în ipoteza în care va lupta în finala fazei naţionale şi va câştiga, cu oricare dintre prestigioasele universităţi din ţară, precum Timişoara, Cluj, Iaşi sau Bucureşti.
Ce trebuie să faci pentru început: ia urgent legătura cu preşedintele Cercului şi ţine aproape de el, chiar dacă fuge sau încearcă să te păcălească. El te va îndruma în cele din urmă spre cine trebuie! Însă căutaţi-vă şi găsiţi-vă urgent: echipa! Ar fi util să-ţi exersezi abilităţile în primă fază la concursul local Ius Iuventutis! Orice student poate să ajungă în finală, indiferent că este anul I sau anul IV. Cu cât este într-un an mai avansat cu atât şansele lui sunt mai mici!
Eu vreau să vă dau banii, însă trebuie să ştiţi că cine se va califica chiar îi munceşte pe toţi!
(Dahij)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Note de şedinţă, prescurtări scrise şi concluzii scrise

O problemă procedurală destul de importantă, dar de multe ori tratată superficial sau chiar ignorată este reprezentată de „concluziile scrise.” Atât în materie civilă cât şi penală, dezbaterea cauzei implică uneori şi formularea şi depunerea unor concluzii scrise. Dreptul procesual civil cunoaşte însă o sintagmă specifică în această materie, şi anume „prescurtările scrise”. În cadrul procedurii penale există de asemenea „note privind desfăşurarea şedinţei de judecată”; acestea neavând legătură cu concluziile amintite anterior. Un punct de plecare al analizei deosebirilor semnificative şi substanţiale între sintagmele care fac obiectul acestui articol îl constituie articolul 146 C. proc. civ., articol potrivit căruia: Părţile vor putea fi îndatorate, după închiderea dezbaterilor, sa depună concluzii scrise sau prescurtări scrise, semnate de ele, a susţinerilor lor verbale. Părţile vor putea depune concluzii sau prescurtările chiar fără sa fie obligate. Ele vor fi înregistrate. şi articol…

Argumentarea lui Dahij în cauza Zelxa şi Asociaţia Spirituală a Cavalerilor Vechiului Agathirs vs. Agatis

Documentul poate fi descărcat de aici în format pdf
DESCRIEREA GENERALĂ A STATULUI AGATIS1. Statul Agatis a devenit un stat independent în anul 1975 sub denumirea de „Republica Federală Agatis”, situată pe un teritoriu asupra căruia de-a lungul istoriei şi-au exercitat suveranitatea diferite entităţi ale dreptului internaţional public. Astfel, în perioada medievală, populaţia situată pe teritoriului actualului stat Agatis, era organizată în cadrul cunoscutei Împărăţii a Agathirsului, aceasta fiind perioada de înflorire a statului. Cu toate acestea, în secolele XV-XVII, Împărăţia este supusă unui val masiv de migraţii ale unor popoare nomade venite dinspre estul continentului. În cele din urmă, slăbită economic şi militar, Împărăţia Agathirsului devine un stat cu o poziţie politică precară, nesustenabil etatic, într-o regiune supusă unor variate ameninţări. În acest context, fără a fi foarte clar firul istoric al evenimentelor, este cunoscut cert doar că în anul 1669 Regatul Anarcsis, u…

RAMANAUSKAS ÎMPOTRIVA LITUANIEI, CEREREA NR. 74420/01, HOT. DIN 05.02.2008 - AGENT PROVOCATOR - PROCES ECHITABIL

Domnul Kestas Ramanauskas cetăţean Letonia, născut in 1966 in Kaišiadorys.


ÎN FAPT

Kestas a fost abordat de AZ în vederea achitării lui VS contra sumei de 3000 dolari americani.
Prima dată Kestas a refuzat însă după ce AZ a reiterat oferta de câteva ori, Kestas a acceptat.
Guvernul a susţinut că VS şi AZ au negociat mita cu Domnul Kestas din proprie iniţiativă şi înainte de a anunţa autorităţile.
AZ era ofiţer în cadrul Ministerului de Interne într-o unitate specializată pe anticorupţie (STT) a procedat la informarea superiorilor săi în legătură cu faptul ca Domnul Kestas a acceptat mita.
La 26 Ianuarie 1999 STT a introdus o cerere în faţa adjunctului procurorului general în vederea aprobării unui model de conduită penală simulate. Cererea a fost aprobata la 26 Ianuarie 1999 şi justificată în baza informaţiilor operaţionale adunate de STT. Documentul a fost semnat de adjunctul procurorului general la 27 Ianuarie 1999, aceasta constituind forma finală a documentului.
La data de 11 Februarie 1…